Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Poslovna grupa nemačke aviokompanije "Lufthanza" povukla je iz saobraćaja 150 svojih aviona zbog pada broja putnika izazvanog epidemijom novog koronavirusa.

„Zbog epidemije koronavirusa, grupa će na tlu ostaviti 25 dugolinijskih letelica i 125 aviona za kratke i srednje linije“, rekao je portparol kompanije.

Grupa „Lufthansa“, koja uz matičnu nemačku firmu, poseduje i švajcarske, austrijske aviokompanije i kompaniju „Euroving“, ima više od 750 aviona širom sveta.

Prizemljivanje aviona povučenih iz saobraćaja počeće ove nedelje, dodala je kompanija koja to objašnjava „izuzetnim okolnostima“.

„Lufthanza“ je već u petak nagovestila da bi mogla da „smanji do 25 odsto“ svoje „ponude prevoza na kratkim i srednjim linijama“ i da zato uz to ostavi na tlu „23 dugolinijska aviona“.

Zbog epidemije, ta grupa će poslati deo službenika na neplaćeno odsustvo.

Do nekoliko odredišta „Lufthaza“ više ne leti: za Kinu, Iran i deo Italije.

Kao i sve aviokompanije, „Lufthanzu“ je teško pogodila epidemija koronavirusa koja je drastično oborila aviosaobraćaj u svetu.

Deonice grupe „Lufthanza“ u odnosu na pre godinu dana, izgubile su skoro 28 odsto vrednosti, a u ponedeljak su opale na najniži nivo od 2016.edinom februara Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva upozorila je da bi nova epidemija mogla da prouzrokuje četiri do pet milijardi dolara gubitka prihoda aviokompanija u svetu.