Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT

Drugi talas koronavirusa preplavio je Evropu nateravši vlade brojnih zemalja da uvedu nove mere u pokušaju da obuzdaju širenje infekcije kovidom 19. U svetu, Iran već drugi dan drži crni rekord po broju novozaraženih.

Drugi dan za redom Iran je registrovao rekordno visok broj preminulih od koronavirusa – 272. U saopštenju ministarstva zdravlja navodi se da je danas u Iranu registrovan najveći broj novozaraženih u jednom danu – 4206 novih pacijenata. Teheran je tokom vikenda produžio delimični karantin na još nedelju dana i uveo obavezu nošenja maski na otvorenom.

Pročitajte još:

U Moksvi su stupile na snagu nove mere zaštite uključujući rad od kuće, samoizolaciju starijih od 65 dok je Rusija danas prijavila više od 13.000 novih slučajeva. Nagore je pogođena Moskva sa stopom novozaraženih koja je prošle sedmice skočila za 40 posto na 4395 novih slučajeva. Ukoliko broj novozaraženih nastavi da raste Moskva će zatvoriti restorane i klubove. U međuvremenu, više od 10.000 ljudi učestvovalo je u testiranju ruske vakcine protiv koronavirusa.

Vlasti u Velikoj Britaniji danas će saopštiti nove mere nakon što je sever Engleske prijavio rekordno visok broj novozaraženih.

Francuske vlasti razmatraju uvođenje novog karantina u pokušaju da olakšaju rad preopterećenom zdravstvenom sistemu, dok je Italija zabranila privatne žurke i ograničila broj gostiju na svadbama i sahranama na 10 gostiju.

Foto:EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Kina je danas najavila da će za pet dana testirati ceo grad Ćingdao od devet miliona stanovnika na koronavirus.

Situacija sa brojem novozaraženih u Češkoj toliko se otrgla kontroli da vlasti razmatraju ponovno zatvaranje zemlje u pokušaju da zaustave širenje virusa.

U Meksiku je regitrovan prvi slučaj pacijentkinje koja je istovremeno zaražena koronavirusom i gripom tipa A (H1N1).

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

U regionu, Crna Gora i dalje muku muči sa brojem novozaraženih i nepoštovanjem mera, dok je uz Hrvatskoj zbog pogoršane epidemiološke situacije od danas obavezno nošenje maski u zatvorenom.

U Bosni i Hercegovani registrovano je 185 novih slučajeva korone i osam preminulih, u Sloveniji je potvrđeno 169 slučajeva kovida, dok je u Mađarskoj evidentirano 1173 novoobolela i 14 preminulih.

U Rumuniji je u poslednja 24 časa registrovano 2069 novih slučajeva koronavirusa. Bugarska beleži blagi pad novozaraženih, dok je u Slovačkoj od sutra na snazi zabrana javnih okupljanja više od šest ljudi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare