Australija koronavirus karantin,
Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Australijske vlasti su za još tri nedelje produžile izolaciju u Melburnu povezanu sa kovidom-19, fokusirajući se istovremeno na ubrzanje kampanje vakcinacije.

PROČITAJTE JOŠ:

Premijer australijske savezne države Viktorija Danijel Endrjuz je poručio da će ublažavanje strogih ograničenja uslediti kada 70 odsto odraslih stanovnika te države primi barem jednu dozu vakcine, što bi, kako tvrdi, trebalo biti ostvareno do 23. septembra, na osnovu trenutnih stopa vakcinacije, prenosi agencija Rojters.

„Uložili smo sve u ovo, ali sada je jasno da nećemo smanjiti ove brojeve, već će se oni povećati“, rekao je Endrjuz novinarima u Melburnu, glavnom gradu Viktorije, nakon što jednomesečno zaključivanje nije donelo obuzdavanje širenja infekcije.

Izolacija je trebalo da se okonča u četvrtak.

„Moramo da kupimo vreme da bismo omogućili vakcinaciju tokom obavljanja ovog veoma teškog i veoma bolnog“, izjavio je Endrjuz.

Novi broj lokalnih slučajeva u Viktoriji porastao je na 120 sa 76 dan ranije.

Susedna australijska država Novi Južni Vels, čiji je glavni grad Sidnej, pomerila je danas ciljani datum za dostizanje potpune vakcinacije od 70 odsto ljudi starijih od 16 godina na kraj oktobra. Prethodno je planirano da taj cilj bude dostignut do sredine ovog meseca.

U Novom Južnom Velsu otkriveno je ukupno 1.116 novih slučajeva, u odnosu na 1.164 dan ranije.

Ta australijska država je izvestila o četiri nova smrtna slučaja, čime je ukupan broj umrlih u poslednjem talasu epidemije porastao na 100.

Australijski premijer Skot Morison izjavio je danas u parlamentu da je Australijance potrebno pustiti iz karantina.

„Australija može da živi sa ovim virusom“, rekao je u Morison.

Australija pokušava da se izbori sa trećim talasom korone koji je izolovao više od polovine od 25 miliona stanovnika zemlje.

U Sidneju i Melburnu, kao i u prestonici Kanberi, nedeljama je na snazi strogo naređenje građanima da ostanu kod kuće.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar