kućni test na koronu
Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Jedinstveni test za kovid-19 svetski priznatog stručnjaka Stivena Bastina, koji cilja tri gena kako bi povećao pouzdanost otkrivanja novog koronavirusa i koji rezultate daje za 20 minuta, pokazao se 100 odsto efikasnim.

Pročitajte još:

Bastin je profesor molekularne medicine na britanskom Univerzitetu „Anglia Raskin“ i vodeći stručnjak za kvantitativne lančane reakcije polimeraza (PCR), koje se široko koriste za otkrivanje prisutnosti virusa SARS-CoV-2 u ćelijama. On je zajedno s kolegama iz bolnice Brumfild u Klemsfordu razvio jedinstveni test koji su nazvali Cov2-ID.

Spomenuti test otkriva tri viralne mete, što ga čini pouzdanijim od drugih aktuelnih testova za otkrivanje novog koronavirusa, koji ciljaju samo dve viralne mete, a u gotovo 30 uzoraka pacijenata koji su testirani pokazao je 100-postotnu efikasnost, piše EurekaAlert.

Većina uzoraka pacijenata prikupljena je u Engleskoj i oni su sadržavali mutirani genotip virusa, dok je jedan testiran uzorak iz Australije pokazao je drugačiji, „divlji“ genotip virusa.

Cov2-ID test razvijen je prema MIQE smernicama koje je razvio sam Bastin u saradnji s drugim naučnicima sa ciljem promocije najbolje prakse za dizajniranje PCR testova koji bi davali rezultate koji su robusni, osetljivi i brzi. Cov2-ID test takođe je dizajniran da smanji mogućnost lažnih negativnih rezultata, što može dovesti do toga da zaraženi pacijenti, zapravo i ne znajući za to, zarazu šire dalje.

Iz sveta i regiona čitajte i:

Cov2-ID test daje rezultate mnogo brže od trenutnih PCR testova koji se koriste u svetu, čak dok se osoba testira, što veoma pomaže u obuzdavanju širenja zaraze.

Brzina i pouzdanost vitalni su elementi procesa testiranja. Trenutno nije izvodljivo da neko čeka na rezultat testiranja na mestu testiranja. Te osobe u međuvremenu mogu otići u prodavnicu, pre nego što saznaju rezultat testa, što je rizik za širenje virusa među populacijom. Mi smo razvili test koji rezultate daje za svega 20 minuta, rekao je Bastin.

Ciljanje tri viralna gena jedinstveno je jer većina PCR testova trenutno cilja samo dva zbog čega su mogući lažni pozitivni rezultati, što ponovno predstavlja rizik od širenja zaraze. Naš test dao je 100 odsto precizne rezultate iz prikupljenih uzoraka, nagasio je on.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram