Foto: AP Photo/Susan Walsh, File

Predstavnički dom američkog Kongresa podržao je danas ukidanje zakona o upotrebi vojne sile iz 2002. godine kojim je odobren napad na Irak.

POGLEDAJTE JOŠ:

Za ukidanje zakona u Predstavničkom domu, u kome demokrate imaju većinu, glasalo je 268 članova među kojima i 49 republikanaca. Protiv je glasalo 161.

Oni koji su pružili podršku ukidanju zakona ocenili su da to neće uticati na američke vojne operacije širom sveta, ali da može sprečiti sadašnje i buduće predsednike da se oslanjaju na njega u sprovođenju vojnih akcija.

Bela kuća je saopštila u ponedeljak da administracija predsednika Džozefa Bajdena podržava ukidanje ovog zakona kojim je odobrena upotreba sile protiv Iraka i koji je donesen za vreme mandata bivšeg predsednika Džordža Buša jer SAD nemaju nikakve vojne aktivnosti koje se trenutno oslanjaju isključivo na ovaj tekst.

Odobrenje iz 2002. godine bilo je usmereno protiv režima Sadama Huseina, dozvoljavajući „neophodnu i odgovarajuću“ upotrebu sile za „odbranu američke nacionalne bezbednosti od trajne pretnje koju predstavlja Irak“ i „sprovođenje svih relevantnih rezolucija Saveta bezbednosti u vezi sa Irakom“.

O ukidanju zakona treba da se izjasni i Senat gde demokrate takođe imaju većinu, ali tesnu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)