Foto:Bruno Fantulin/PIXSELL; Luka Stanzl/PIXSELL;

Danas će Zagreb, nakon dugih 20 godina vlasti Milana Bandića izabrati novog gradonačelnika. U opticaju su dva imena: Tomislav Tomašević iz zeleno-leve koalcije "Možemo!" i Miroslav Škoro kandidat Domovinskog pokreta. Iako stoje na potpuno različitim krajevima iste ose, uspeli su da svoje stranke "prebace" u drugi krug, te ćemo večeras, nakon zatvaranja biračkih mesta, saznati da li će Zagreb krenuti desno ili levo.

Pročitajte još:

Izlaznost u Zagrebu do podneva je, kako prenosi Index, 17 odsto, a među građanima koji su „obavili svoju građansku dužnost“ su i obojica kandidata. Jutros, pre devet časova, u jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi glasao je Tomislav Tomašević.

„Zagreb će dobiti novog gradonačelnika. Nadam se velikoj izlaznosti, vreme je lepo“, rekao je Tomašević juros, nakon ubacivanja listića u glasačku kutiju.

Ko je Tomašević?

Tomašević je mlad političar, široj javnosti poznatiji po svom aktivizmu u oblasti ekologije, nego po političkom angažmanu.

Rođen je 13. januara 1982. u Zagrebu. Rano detinjstvo proveo je u novozagrebačkom kvartu Zapruđe, a potom se sa majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom preselio u Zaprešić. U osnovnoj školi dobio je nadimak Senf, kako ga i danas mnogi zovu. Kada mu je bilo 20 godina, vratio se u Zagreb. Živeo je na Trnju, u Donjem gradu te na Trešnjevci, gde mu je i danas adresa.

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/ bg

Pohađao je zagrebačku VII gimnaziju u Križanićevoj ulici, a 2000. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napustio je Pravni fakultet, pa je 2006. upisao Fakultet političkih nauka, gde je završio studije politikologije. Magistrirao je 2013. godine na britanskom univerzitetu Kembridž temom iz oblasti okoline, društva i razvoja. Tri godine kasnije venčao se sa učiteljicom joge Ivom Mertić, sa kojom je i danas u braku.

Kao tinejdžer se zainteresovao za ekološki aktivizam pa se pridružio udruženju Zelena akcija. Kasnije će postati i njen predsednik (od 2006. do 2011. godine). Angažovao se oko niza gorućih tema u Zagrebu: od borbe protiv gašenja fabrika Kamensko i izgradnje spalionice otpada u Resniku do pomoći stanarima Kupske ulice nakon urušavanja kao i protivljenja privatizaciji zagrebačke Čistoće. Vrhunac Tomaševićevog aktivizma bio je u borbi da Varšavska ulica u središtu Zagreba ostane pešačka zona kao i protiv pogodovanja investitoru Tomislavu Horvatinčiću, što se sve, naravno, događalo u režiji Milana Bandića.

Ovo mu nisu prvi izbori

Godine 2017. Tomašević je odlučio da se na lokalnim izborima kandiduje za gradonačelnika Zagreba. Predvodio je koaliciju „Zagreb je naš“ i osvojili su četiri mesta u skupštini grada Zagreba. Tomašević je bio među izabranim odbornicima iz koalicije i bio je glasni kritičar tadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića.

Foto: TANJUG/ FOTO HINA/ POOL/LANA SLIVAR DOMINIC/bs

U februaru 2021. godine, Tomašević je najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima. Na parlamentarnim izborima 2020. godine je na čelu Zeleno-leve koalicije izabran za člana Hrvatskog sabora. Njegov parlamentarni mandat počinje 22. jula. Do kraja jula je pristupio u četiri parlamentarna odbora.

„Zelenije, pravednije,bolje“

„Građani Zagreba su rekli da promeni, da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje“, rekao je Tomašević nakon saznanja da je kolaicija koju predvodi ušla u drugi krug.

Prema nepotpunim rezultatima Državne izborne komisije, Tomašević je osvojio gotovo 45 odsto glasova u Zagrebu.

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ko je Škoro?

Miroslav Škoro, lider stranke desnice koju je u februaru prošle godine preimenovao u Domovinski front, relativno je novo ime na političkoj sceni Hrvatske. Međutim, veoma je poznato lice svima koji prate hrvatsku estradu, jer je jedan od poznatijih tamošnjih pevača i kompozitora tamburaške slavonske muzike, frontmen sastava „Ravnica“.

Rođen je u Osijeku 1962. gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, a onda i Višu građevinsku školu. Diplomirao je ekonomiju na osiječkom Ekonomskom fakultetu, gde je u decembru 2017. postao doktor ekonomskih nauka.

Škoro je bio polaznik prve generacije Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova, pa je od 1995. do 1997. obavljao dužnost generalnog konzula Hrvatske u Pečuju (Mađarska).

Miroslav Škoro Foto:Emica Elvedji/PIXSELL

Od 2001. do 2006. godine bio je glavni direktor muzičke kuće Croatia Records (nekadašnji Jugoton). Radio je i kao radijski novinar. Od 2015. ozbiljnije se bavi vinogradarstvom i vinarstvom.

U junu 2019. godine objavio je kandidaturu za predsednika Hrvatske. Prikupio je dovoljan broj potpisa i učestvovao u prvom krugu predsedničkih izbora, u kom je zauzeo iznenađujuće treće mesto sa 24,45 odsto podrške.

U drugi krug aktuelnih lokalnih izbora za gradonačelnika Zagreba prošao je sa 12,16 odsto glasova.

Nedavno otkazao konferenciju zbog „Uraganki“

U žiži se našao kada je otkazao gostovanje na zagrebačkoj televiziji N1, zbog dva statusa koja je na društvenim mrežama objavio voditelj Ilija Jandrić, od kojih se jedan odnosi na podršku predstavnicama Srbije na Evrosongu.

Statuse Jandrića na Fejsbuku koje Škoro smatra spornim su: „Albina je pozvala ljude da glasaju za Srbiju. škoro sazvao vanrednu konferenciju za novinare za 3,2,1…:D.“ „Takođe je malo sumLJivo da su inicirali Tomislava Tomaševića TT, a on je rođen godinu i po dana posle Titove smrti. Možda je on njegova reinkarnacija? Kao Dalaj Lama i taj šiljak…?!“

Gostovanje na N1, Škoro je otkazao na svom fejsbuk profilu, gde je voditelju zamerio da je svojim objavama, kako je naveo, „slabo i neprofesivno komentariše hrvatsko-srpske odnose na pesmi Evrovizije i glasate, koristeći moje ime na ružan i sugesivan način, a nakon tog statusa nastavljate to da radite i sa drugim sugestivnim objavama na društvenim mrežama“.

Škoro je Jandriću poručio i da ga je povredio kao osobu.

Miroslav Škoro Foto: Tanjug/AP Photo

„… Sa ovim otkrićem, povredili ste me kao osobu jer mi namećete neprijateljstvo prema celoj državi ili jednoj naciji, što ne samo da je veoma podlo, već je i veoma opasna retorika. Voleti svoje ne znači mrzeti tuđe! Sigurno ne neko ko sebe smatra hrišćaninom“, naveo je, između ostlog, Škoro.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar