Željko Komšić Foto:Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Hrvatski član Predsedništva BiH, izabran u to najviše drzavno telo glasovima Bošnjaka, Željko Komšić, uputio je pismo generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu u kojem poručuje da bi bilo veoma neprimereno da NATO savez u svoju misiju u BiH uključi hrvatske vojne snage, čije je, kako kaže, vojno i političko rukovodstvo presuđeno u Hagu kao delom udruženog zločinačkog poduhvata.

Komšić je naveo da je upoznat sa pismom hrvatske vlade NATO-u da razmotri mogućnost produženja misije EUFOR Operacija Althea, koja uključuju eventualni angažman hrvatskih vojnih snaga u BiH.

Naveo je da u pismu hrvatske vlade postoji „određeni broj krucijalnih neistina“ i obrazlaže da Opšti okvirni sporazum za mir u BIH ili Dejtonski mirovni sporazum potpada u kategoriju međunarodnih mirovnih sporazuma koji potpisuju države učesnice u ratu, a čijim potpisivanjem su prestale da važe odredbe Splitskog sporazuma na koji se poziva hrvatska vlada.

Foto:EPA-EFE/ALEKSANDAR GOLIC

„Posebno je važno istaći da Splitski sporazum nema karakter međunarodnog sporazuma, jer se radi o jednokratnom dogovoru o vojnom đelovanju u specifičnim ratnim okolnostima. Iz navedenih razloga, smatram da bi bilo veoma neprimereno da NATO savez u svoju misiju u BiH ili da kroz misiju EUFOR Operacija Althea uključuje snage Republike Hrvatske.

POGLEDAJTE JOŠ:

To su zemlje čije je vojno i političko rukovodstvo presuđeno u Međunarodnom krivičnim sudu u Hagu kao delom udruženog zločinačkog poduhvata koji je za cilj imao stvaranje etnički očišćenih dijelova Bosne i Hercegovine pod vojnom i političkom upravom susedne Republike Hrvatske“, naveo je Komšić, preneo je sarajevski portal Klix.

Istakao je da takve političke ambicije Hrvatske prema BiH, suverenoj i nezavisnoj državi, postoje i danas te da one „nastoje da ojačaju i vojnim snagama“.

BONUS VIDEO Ivana Marić: Željko Komšić je izbore u BIH dobio pretnjama i zastrašivanjem Bošnjaka

Najzad, Komšić kaže da čvrsto veruje da će NATO savez doneti jedinu moguću ispravnu odluku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar