Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Kompanije iz BiH mogu prodavati na Amazonu, najvećoj svetskoj platformi, odlučila je ta kompanija koja je sinonim za internet trgovinu.

Pročitajte još:

Kako se navodi, kompanija Amazon je revidirala pre dve sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavaca na kojoj se sada nalazi i BiH, a tu vest je na društvenim mrežama podelila profesorka Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Azra Zaimović.

Kako je pojasnila, proširenjem liste, prodavaci iz ukupno 188 zemalja mogu nuditi proizvode u najvećoj onlajn trgovini na svetu.

Kompanija koja je svoju tržišnu vrednost povećala za 70 odsto u kovid krizi sada na listu prodavaca dodaje čak 85 zemalja.

Zemlje pod sankcijama kao što su Kuba i Severna Koreja ostale su van ove liste.

Prodavaci iz BiH ranije su mogli da prodaju na Amazonu na način da osnuju svoje preduzeće u zemlji koja se nalazi na listi, što je stvaralo dodatne troškove i značajno otežavalo pristup tržištu.

Sada su ulazne barijere otklonjene, pa preduzetnici iz BiH mogu direktno kao fizička lica ili putem domaćih preduzeća da nude svoje proizvode ili registruju svoje trgovine na Amazonu.

„Za olakšan iskorak domaćih preduzetnika na svetsko onlajn tržište, potrebne su jasne instrukcije poreskih tela u BiH u vezi s poreskim tretmanom prekogranične internet trgovine i dobitaka“, kaže Zaimović.

Amazon je američka kompanija sa sedištem u Sijetlu.

Osnovao ju je Džef Bezos 1994. godine, a pokrenuta je 1995. godine. Jedna je od prvih velikih kompanija koje se bave prodajom raznih proizvoda posredstvom interneta.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram