Foto:Shutterstock

Rusija je u utorak, 11. oktobra na listu "terorističkih i ekstremističkih" organizacija dodala američku kompaniju Meta kojoj pripadaju društvene mreže Instagram i Facebook, prema evidenciji Federalnog servisa za finansijski monitoring (Rosfinmonitoring).

Rusija je krajem marta zabranila Facebook i Instagram zbog „izvođenja ekstremističkih aktivnosti“ nakon što su ruske vlasti optužile kompaniju Meta da toleriše „rusofobiju“ tokom ruskih napada na Ukrajinu.

Meta je najavila 10. marta da na platformama dozvoljava izjave poput „smrt ruskim okupatorima“, ali da ne dozvoljava prijetnje civilima, prije nego što je rekla da ovakve objave dopušta samo korisnicima koji se javljaju iz Ukrajine.

Facebook i Instagram su nedostupni u Rusiji od marta, ali mnogi Rusi koriste VPN kako bi nastavili da koriste ove društvene mreže.

Prominentni advokat za ljudska prava Pavel Čikov je rekao da posljednji potez Rusije „suštinski ništa ne mijenja“, ali da je podsetnik rizika koje nisu korištenje Meta aplikacija.

Na Telegramu je advokat rekao da bi korisnici mogli biti kazneno gonjeni za spominjanje Mete ili za prikazivanje logotipa bilo koje Meta organizacije.

Ruske kompanije koje se oglašavaju na Meti takođe mogu biti optužene za učešće u aktivnostima ekstremističke organizacije, smatra Čikov.

Foto: rafapress / Shutterstock

Poslednjih meseci ruski sudovi su kaznili Google, Facebook, Twitter, WhatsApp, Telegram i TikTok zbog odbijanja da izbrišu sadržaj koji je zabranjen ruskim zakonom.

Instagram je posebno popularan u Rusiji i nekada je bio ključna platforma za oglašavanje i prodaju.

Milijarde ljudi koriste Metinu aplikaciju širom sveta.

Ova odluka stavlja Metu na istu listu kao i desničarske nacionalističke grupe, strane terorističke organizacije uključujući talibane i ruske opozicione organizacije.

***

BONUS VIDEO: „Zapad želi da uništi Rusiju“: Kako je Putin u svom govoru pred aneksiju ukrajinskih teritorija sve prozivao zapadne zemlje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar