Foto: AP Photo/Ben Curtis, File

Komisija koja je gotovo dve godine ispitivala ulogu Francuske u genocidu u Ruandi 1994. zaključila je da je Francuska reagovala suviše sporo u proceni obima strahota u kojima je stradalo više od 800.000 ljudi, ali da nije bila saučesnik u pokolju.

POGLEDAJTE JOŠ:

U danas objavljenom izveštaju navodi se da Francuska „snosi tešku i ogromnu odgovornost“ u situaciji koja je dovela do ubistava, u kojima su pre svega žrtve bili pripadnici iz Tutsi etničke manjine u Ruandi.

Stalne tvrdnje da Francuska za vreme tadašnjeg predsednika Fransoaa Miterana nije uradila dovoljno da zaustavi genocid narušile su francusko-ruandanske odnose od 1990-ih.

Kao posledica toga francuski predsednik Emanuel Makron naredio je 15-očlanoj komisiji u maju 2019. godine da rasvetli šta se dešavalo u Ruandi između 1990. i 1994.

Taj izveštaj, koji je rezultat dve godine analiza arhiva vezanih za francusku politiku u Ruandi između 1990. i 1994. godine, daje bilans bez ustupaka o vojnoj i političkoj umešanosti Pariza dok se odbacuje „saučesništvo“ u genocidu.

Foto: AP Photo/Jean-Marc Bouju, File

Zvaničnik u Makronovoj kancelariji rekao je da se u istrazi ne radi samo o popravljanju odnosa sa Ruandaom nego sa celim afričkim kontinentom pošto su se i druge zemlje takođe pitale šta je Francuska radila u to vreme.

U izveštaju komisije Francuska se krivi zato što nije ispunila „svoju političku, institucionalnu, intelektualnu, etičku i moralnu odgovornost“, prema zvaničnicima u Makronovoj kancelariji. Međutim, dodaje se da istražitelji nisu našli dokaza da je francusko oružje isporučeno Ruandi posle početka genocida.

Foto: AP Photo/Ben Curtis, File

Takođe su isključene optužbe o lošem ophođenju pripadnika „Operacije tirkiz“, vojne intervencije u Ruandi predvođene Francuzima za koju se govorilo da je predstavljala neuspeo pokušaj podrške Huti vladi u Ruandi.

Izveštaj je dalje isključio svako saučesništvo Francuske u genocidu, navodeći da nema dokaza o bilo kakvoj nameri za sprovođenje genocidnih dela.

Izveštaj je našao greške u procesu procene situacije i kao posledice toga odluke francuske vlade i vojske. Komisija je navela da u svom izveštaju ne žele da ocrne bilo koga pojedinačno.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)