Foto:Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia;Greek photonews / Alamy / Alamy / Profimedia

Lideri NATO-a su se danas složili da Jensu Stoltenbergu produže mandat generalnog sekretara za još godinu dana zbog rata u Ukrajini.

Stoltenberg je rekao da se Zapad suočava sa „najvećom bezbednosnom krizom“, zbog čega je jedinstvo bitnije nego ikada.

On se na funkciji generalnog sekretara Alijanse nalazi od oktobra 2014. Stoltenbergov mandat ističe 1. oktobra i trebalo je da preuzme ulogu guvernera centralne banke u Norveškoj krajem 2022. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Međutim, mediji su ranije danas preneli da je Stoltenberg spreman da prihvati još jedan mandat zbog neizvesne situacije u kojoj se svet nalazi.

Kada je reč o Stoltenbergovom nasledniku, jedno od imena koje je bilo u opticaju je i bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je već obavljala funkciju pomoćnice generalnog sekretara.

„Priznajem, nisam iznenađena, ali sam počastvovana time što se moje ime spominje u tako uglednom društvu za tu važnu dužnost. Uostalom, to je i svojevrsno priznanje i dodatna međunarodna potvrda za Hrvatsku. Reći bilo što više od toga u ovom trenutku bilo bi preuranjeno i krajnje neprofesionalno“, kazala je tada Grabar-Kitarović.

BONUS VIDEO Milanović o padu bespilotne letelice u Zagrebu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram