Foto: Yuri KADOBNOV / AFP / Profimedia

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović optužila je Rusiju da se mešala u predsedničke izbore na kojima je izgubila od aktuelnog šefa države Zorana Milanovića 2020. godine. Grabar Kitarović je o ovoj temi govorila nedavno u podkastu "One Decision", bivšeg direktora britanske spoljno-obaveštajne službe MI6, ser Ričarda Dirlava. Tom prilikom se osvrnula na svoj odnos sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kao i na situaciju oko rata u Ukrajini. Ove reči su iznenadile mnoge, s obzirom da je Kolinda do sada uvek pohvalno govorila o "ruskom caru".

Kovoditeljka britanskog podkasta One Decision, Džulija Mekfarlend, opisala je ono što joj je Kolinda Grabar Kitarović rekla o odnosu ruskog predsednika Vladimira Putina prema njoj kao „jednu od najzanimljivijih stvari koje je čula o ruskom predsedniku“.

Grabar Kitarović je rekla i da je ruski predsednik Vladimir Putin uticao na izbore na kojima je izgubila od aktuelnog hrvatskog predsednika Zorana Milanovića. U razgovoru je iznela ozbiljnu optužbu na račun Rusije u hrvatskom kontekstu za koju, doduše, nije predstavila nikakve dokaze – da se umešala u predsedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića.

“Taj LNG terminal je bio najveća sporna tačka s Rusijom i verovatno je bio razlog za hibridne akcije tokom predizborne kampanje, što je pridonelo rezultatu izbora 2020. godine“, rekla je ona.

Na pitanje o tome kako je Putin lično tretirao kao ženskog poglavara države, Grabar Kitarović je dala do znanja da je “danas u modi demonizovati Putina, ali da se u tom smislu ne može požaliti”, ali i da je bilo zanimljivo pratiti njegovu ideološku transformaciju od 2007, kada ga je prvi put srela kao ministarka spoljnih poslova.

Pri susretu u Sočiju 2017. dočekao ju je, kaže, s buketom cveća: “Nije uopšte bio mizogin i ponašao se vrlo diplomatski.”

„Putin reketira sfere uticaja“

Ona je iznela tvrdnju da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik danas „proruski i proputinovski nastrojen“ i da „prima instrukcije od Putina ili nekog drugog iz Rusije“.

„Nažalost, izgubili smo priliku jer Republika Srpska sad jasno daje do znanja da ne želi NATO ni EU“, rekla je bivša predsednica Hrvatske.

Ona je upozorila da Putin „rekreira sfere uticaja“, ali da pritom ide „mnogo dalje od sfere uticaja koju je rusko carstvo, na primer, imalo na Balkanu, jer nikad nije bilo zainteresovano za Hrvatsku i BiH, uvek je imalo interes istočno od Drine“.

Foto: Abir SULTAN / AFP / Profimedia

„Ali Putin mi u jednom od otvorenih razgovora koje smo imali, rekao da je nažalost pustio Sloveniju i Hrvatsku da umaknu i postanu članice EU i NATO, ali da neće dopustiti da druge zemlje odu“, rekla je Grabar Kitarović.

On je dodala da je to bilo pre ulaska Crne Gore u NATO, što je, kako je ocenila, bilo „indikativno jer su doslovno pokušali da izazovu puč pre nego što se Crna Gora pridružila“.

„Pomalo slab“ na Kolindu

Dotakla se i finala Svetskog fudbalskog prvenstva u Moskvi 2018. godine, na kojem je, kako sama kaže, bila “u posebnom raspoloženju”. Bila je, kaže, zabrinuta na kakav će doček naići zbog incidenta s pozdravom “Slava Ukrajini” koji je nakon pobede reprezentacije Hrvatske protiv Rusije izgovorio Domagoj Vida. Nije, doduše, spomenula kako je Putinu, uprkos ruskoj aneksiji Krima i okupaciji dobrog dela Donbasa, donela hrvatski dres s njegovim imenom na poklon.

Pri zadnjem neplaniranom susretu, u Jerusalimu 2020. na godišnjici oslobođenja Aušvica, Putin ju je, otkrila je, pozvao da poseti Moskvu – iako je upravo izgubila na izborima. Rekao joj je da svejedno želi da razgovara sa njom.

Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

“Nikad se to nije realizovalo zbog kovida. Nisam imala pojma o čemu je hteo da razgovara”, rekla je Grabar Kitarović i još jednom naglasila da je njen utisak da je “prema ženama imao staromodni pristup džentlmena i uvek je bio pristojan i blag”. Voditeljka je na to zaključila da je bio “pomalo slab” na Kolindu.

Odnos i susreti Kolinde i Putina

Ove optužbe iznete na račun Rusije i Putina mnoge su iznenadile s obzirom da je Kolinda uvek birala reči kada je govorila o ruskom lideru.

Čak i kada je počeo rat u Ukrajini, ona nije oštro govorila o njemu, za razliku od drugih zapadnih lidera.

Dok je bila na vlasti njeni susreti sa njim su uvek bili srdačni, pa se lako dalo zaključiti da su „u ljubavi“. Fotografije njihovih susreta su tada obišle svet, a Kolinda prilikom tih sastanaka nije skidala osmeh sa lica.

Kolinda Grabar Kitarović Vladimir Putin
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin dočekao je u oktobru 2017. godine tadašnju hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović u državnoj rezidenciji u Sočiju, ruskom letovalištu na Crnom moru, gde su rezgovarali o unapređenju zapostavljenih bilateralnih odnosa.

„Jako mi je drago da se sastanem sa Vama u Rusiji, drago mi je na prilici da popričamo o bilateralnim odnosima, ali i o regionalnim pitanjima“, rekao je Putin hrvatskoj predsednici na početku sastanka u rezidenciji.

Grabar Kitarović je na dobrodošlicu odgovorila da se raduje razgovorima i da veruje će to biti nova stepenica i nova faza u odnosima dveju država.

Kako se navodi, hrvatska predsednica je iskoristila priliku da Putina pozove u zvaničnu posetu Hrvatskoj.

Poklonila mu dres 2018. godine

Ona je tokom leta 2018. godine boravila u Rusiji, dok se u toj zemlji održavalo Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Kolinda je u Kremlju predala ruskom predsedniku Vladimiru Putinu crveno-beli dres hrvatske fudbalske reprezentacije sa brojem 9 i ispisanim imenom Putin na njemu.

Mediji navode da je Putin uz osmeh prihvatio poklon, a hrvatska predsednica mu je objasnila da je dres dobio „za utakmicu“.

„Pre svega želim da čestitam vašem timu na uspešnom učešću na Svetskom prvenstvu. Siguran sam da ćemo prisustvovati interesantnoj i lepoj utakmici“, rekao je tada Putin.

Dobila cveće, pa pokisla

Putin je Kolindi prilikom susreta 2018. godine tokom Svetskog prvenstva u fudbalu dao buket cveća.

PROČITAJTE JOŠ:

Tadašnja hrvatska predsednica tu je priliku iskoristila i da s Putinom upozna svoju porodicu, supruga Jakova i decu Katarinu i Luku. Zajedno je s njim i francuskim presednikom Emanuelom Makronom pratila finalnu utakmicu iz lože.

Međutim, čini se da Putina Kolinda nije oduševila baš toliko jer je kasnije, tokom dodele medalja, samo on iznad sebe imao kišobran dok je Kolinda kisnula i tako pokisla grlila hrvatske fudbalere, prenosi Index.hr.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar