Kolinda Grabar Kitarović Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na današnjem sastanku Skupštine Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) izabrana u članstvo organizacije koja je na čelu olimpijskog pokreta, a nju je za tu je dužnost predložio predsednik MOK-a Tomas Bah.;

U izjavi za medije Kolinda je istakla da je ponosna članstvom u MOK-u i da je to ne samo njen uspeh, već uspeh hrvatskog sporta i plod odličnih rezultata u proteklom periodu.

„Izuzetno sam počašćena članstvom u Međunarodnom olimpijskom odboru. To nije samo moj privatni uspeh, nego priznanje svim uspesima hrvatskoga sporta i odličnih rezultata hrvatskih sportista, koji našu državu predstavljaju u svetu kao naciju velikih talenata i vrednih ljudi, koji dosledno promovišu načela i vrednosti Olimpijskog pokreta“, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović koja je izabrana sa 86 glasova „za“ i tri glasa „protiv“.

Ona je takođe naglasila i važnost sporta u borbi protiv izazova s kojima se svet bori u ovom trenutku.

 

Očekuje usku saradnju s predsednikom MOK-a

 

Bivša hrvatska predsednica je rekla da poznaje  Tomasa Baca, predsednika MOK-a. „Znam ga dugo vremena, zajedno smo sarađivali, bio je u Hrvatskoj, bio je i na Danima otvorenih vrata koji su bili posvećeni upravo sportu. Ali sreli smo se više puta na marginama raznih događaja, posebno u UN-u. Veselim se radu s njime“, kazala je i dodala da je Bah najavio novu kandidaturu za predsednika te organizacije za sledeći mandat.

 

Kaže da na ovoj funkciji nema plate

 

„Obaveze zavise od mene. Iako, ako se prihvatite takve funkcije – treba da radite i radite što je moguće više. Volonterska je funkcija, ne plaća se. Sve one špekulacije koje sam videla o velikoj plati – zaboravite. Zbog toga nisam ni ulazila u sve ovo već zato što volim sport, želim da propagiram, vrednosti olimpizma i UN-a. Aktiviraću se koliko god mi to vreme bude dopuštalo jer sam u međuvremenu postala član i nekoliko upravnih saveta, raznih think-thank grupa širom sveta. Ali to mi je i cilj – da radim više globalno nego lokalno“, navela je Grabar-Kitarović.

Navodi da trenutno zbog koronavirusa radi od kuće. „Samoizolacija, korona, mere distanciranja… Pokušavam u kući napraviti koliko mogu, pokušavam da radim na doktoratu koliko mogu, da pomognem deci u ovo vreme. Pokušavamo da popunimo vreme da život ne bi bio život samo iz dana u dan, nego da ga zaista i živimo“, zaključila je Grabar-Kitarović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar