Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia/REUTERS/Alexander Ermochenko/Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Ukrajini će možda biti potreban čak bilion evra (1.000.000.000.000 evra) spoljne pomoći da sanira štetu koja je izazvana invazijom Rusije, rekao je šef Evropske investicione banke Verner Hojer.

„Rekao sam cifru u uznosu od jednog biliona jer sam video brojke koje smatram potpuno nerealnim kada pogledam nivo uništenja u Ukrajini“, rekao je Hojer.

„Evropa će morati da igra najveću ulogu u naporima obnove“, rekao je on na brifingu za novinare u Frankfurtu, prenosi Blumberg.

Iznos koji bi mogao da bude potreban za obnovu iznet je u javnost uoči sastanka lidera EU u četvrtak i petak u Briselu na kom će razgovarati o planu rekonstrukcije Ukrajine i njenoj kadidaturi za članstvo u bloku. Evropska komisija je prvi put predložila najnoviji paket pomoći sredinom maja za pokrivanje dela finansijskih potreba Ukrajine od oko pet milijardi evra mesečno.

Foto: Profimedia, EPA/EFE

Kolika je šteta u Ukrajini?

Ruska invazija na Ukrajinu već je uništila infrastrukturu vrednu milijarde dolara, blokirala izvoz iz ključnih crnomorskih luka i raselila je više od 12 miliona ljudi. Svetska banka predviđa da će rat dovesti do smanjenje ukrajinske ekonomije za 45 odsto samo ove godine.

Međutim, rata još nike gotov. Ruske trupe sada su fokusirane na region Donbasa, ali još nema ni reči o mogućem završetku sukoba.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski krajem aprila je istekao da je u njegovoj zemlji uništeno oko 1.500 obrazovnih objekata, 350 medicinskih ustanova, oko 2.400 kilometara puteva i 300 mostova.

„To nije samo statistika. Ovo je Marijupolj, Volnovaha, Oktirka, Černigov, Borodjanka – desetine i desetine naših gradova, naselja i sela“, rekao je Zelenski tada.

Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Pojedini stručnjaci u svemu vide i priliku za modernizaciju Ukrajine. Veliki deo infrastrukture ove države datira još iz vremena kada je bila deo Sovjetskog Saveza. Gradovi koji su uništeni treba da budu obnovljeni u skladu sa savremenimm standardima, kako bi Ukrajina bila manje ranjiva na ucene Rusije koje će doći u budućnosti, ističu ekonomisti. Pored velikog broja stanova, treba obnoviti i mrežu javnog prevoza.

Ko će dati novac za obnovu?

Evropska komisija je predložila da se uspostavi međunarodna platforma „Obnova Ukrajine“ koja bi omogućila zemljama da doniraju novac za plan rekonstrukcije „koji bi Ukrajina izradila i sprovodila, uz podršku administrativnih kapaciteta i tehničku pomoć EU“.

SAD i nekoliko drugih nacija objavile su da podržavaju sveobuhvatan plan za podršku i obnovu Ukrajine. Neke, sa druge strane, oklevaju da se obavežu na to jer bi to značilo da guraju svoje građane u dugove. Američki Senat je u maju usvojio paket pomoći Ukrajini od 40 milijardi dolara, a ministarka finansija Dženet Jelen istakla je da će Ukrajini biti potrebna ogromna podrška i privatne investicije za obnovu i oporavak, slično obnovi u Evropi posle 1945. godine.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Evropska investiciona banka bi mogla da igra centralnu ulogu u usmeravanju novca iz EU u ratom razorenu zemlju. To je omiljeni kanal nemačke vlade za novac koji se očekuje da će teći iz bloka, izvestio je Blumberg prošlog meseca.

Ono što bi za Ukrajinu bilo loše jeste, kada bi veći deo novca za njenu obnovu bio dat u vidu kredita. Pojedini stručnjaci ističu da zemlja koja je uništena ratom neće uskoro imati kapacitet da otplaćuje zajmove.

PROČITAJTE JOŠ:

„Rusija treba da plati“

Zbog toga određeni ukrajinski zvaničnici smatraju da bi Rusija trebala da plati obnovu njihove zemlje.Iako je predlog kontroverzan, milijarde dolara vredna imovina ruskih oligarha i rezerve Ruske centralne banke vredne oko 300 milijardi dolara bi mogle da budu uzete za realizaciju ove ideje, pišu svetski mediji.

„Ne mislim da američki, nemački ili bilo koji drugi poreski obveznici u svetu treba da plaćaju ono što je Rusija uradila. Postoje alternativni načini da se Ukrajina obnovi, a to je da Rusija plati ono štoje uradila“, rekao je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova.

Kao primer, naveo je potez na koji se odlučila Kanada.

„Evropska komisija iznela određena inicijative kako da stvori pravni okvir za to, a Kanada je donela zakon koji dozvoljava ne samo zaplenu imovine, već i njen transfer na projekte povezane za oporavak Ukrajine. Neka Rusija plati za to“, rekao je.

BONUS VIDEO: Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)