Foto: EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Premijer Velike Britanije Boris Džonson je najavio da će Velika Britanija u narednih godinu dana donirati više od 100 miliona doza vakina protiv koronavirusa siromašnijim zemljama, prenosi BBC. Usledila je izjava predsednika SAD Džoa Bajdena uoči samita G7 da će SAD donirati 500 miliona doza vakcina.

#related-news_0

Donacije će biti preusmerene preko programa Kovaks – međunarodno šemu osmišljenu kako ib se osiguralo da zemlje sa niskim prihodima ne zaostaju u borbi protiv koronavirusa.

Šta je šema Kovaks?

Kovaks je stvoren prošle godine kako bi se osiguralo da vakcine protiv koronavirusa budu dostupne širom sveta, a bogatije zemlje subvencionišu troškove za siromašnije nacije, prenosi BBC.

Šema se nada da će distribuirati dovoljno vakcina da zaštiti najmanje 20 odsto stanovništva u 92 zemlje sa niskim ili srednjim prihodima – počevši od zdravstvenih radnika i najugroženijih grupa.

Njegov početni cilj bio je da obezbedi dve milijarde doza vakcina širom sveta 2021. godine, a 1,8 milijardi doza 92 siromašnije zemlje do početka 2022. godine.

Kovaks vode brojne međunarodne organizacije, uključujući SZO i UN-ovu dobrotvornu organizaciju UNICEF.

Gana je prva zemlja koja je primila vakcine Kovaks u februaru. Od tada je isporučeno 81 milion doza u više od 120 zemalja sveta, uključujući Bangladeš, Brazil, Etiopiju i Fidži.

Većina doza idu u siromašnije zemlje, ali neke se šalju i u bogatije države poput Kanade.

Zašto je važan samit G7?

Unicef je pozvao lidere grupe zemalja G7 da ubrzaju doniranje vakcina. Otvoreno pismo, koje su potpisale brojne slavne ličnosti, kaže da se Kovaks suočava sa hitnim nedostatkom od 190 miliona doza.

Upozorava da će se zdravstveni sistemi mnogih siromašnih zemalja boriti da se nose sa velikim donacijama rezervnih doza kasnije tokom godine, što znači da bi neki mogli na kraju da budu potrošeni.

Dajući svoju najavu u Kornvolu, Boris DŽonson je rekao da se nada da će njegove kolege na samitu G7 dati slična obećanja kako bi svi zajedno mogli da vakcinišemo svet do kraja sledeće godine.

Koje zemlje doniraju vakcine i koliko?

Kovaks sarađuje sa vladama i proizvođačima vakcina širom sveta. Među njima su i SAD, Velika Britanija, Kanada, Japan, Australija, Novi Zeland, UAE, Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Švedska i Portugal.

Zemlje su se obavezale da će donirati novac i višak doza iz sopstvenih zaliha.

SAD su najavile planove da doniraju 500 miliona doza Fajzer vakcina (prethodno su ponudile 60 miliona doza).

Japan se obavezao na milijardu dolara. EU je obećala da će donirati 500 miliona evra, plus dodatnih zajmova od 500 miliona evra, dok su druge evropske države obećale više od milijardu evra.

Velika Britanija se obavezala da će obezbediti 100 miliona doza tokom sledećih 12 meseci – 25 miliona pre kraja 2021. godine.

Nemačka, Francuska, Italija i Švedska obećale su da će donirati najmanje 100 miliona doza.

Generalni direktor SZO je ranije kritikovao bogate zemlje zbog vakcina. Zemlje G7 su kupile preko trećine svetske zalihe vakcina, uprkos tome što čine samo 13 odsto svetske populacije.

Koliko vakcina koristi Kovaks?

SZO je šest vakcina odobrio za hitnu upotrebu što znači da se one mogu deliti putem Kovaksa. To su: AstraZeneka, Fajzer, Jansen, Moderna, Sinofarm i Sinovak.

Međutim, do sada su isporučene samo doze Fajzera i AstraZeneke. Moderna se složila da isporuči 500 miliona doza po svojoj „najnižoj ceni“, ali većina će biti dostupna tek 2022. godine.

Kako je prošlo predstavljanje Kovaksa?

Kavaks je kritikovan zbog sporosti. Neki početni ciljevi su promašeni, delom kao rezultat loše zdravstvene infrastrukture u mnogim zemljama primaocima, a delom zbog kolebanja ljudi da se vakcinišu.

Isporuke su takođe odložene zbog pogoršanja situacije u Indiji. Tamošnji zvaničnici su ograničili izvoz kako bi zaštitili sopstveno stanovništvo usred sve veće stope zaraženih.

Fabrika Instituta Serum u Indiji bila je glavni dobaljač vakcine Oksford-AstraZeneka za Kovaks i šema se zbog toga suočava sa nedostatkom.

Može li Kovaks da pomogne da se okonča pandemija?

Globalno sada je primenjeno više od 2 milijarde doza vakcina protiv koronavirusa, u preko 190 zemalja.

Međutim, dok su neke zemle u potpunosti vakcinisale veći deo svog stanovništva, mnoge druge su tek počele ili u nekim slučajevima još uvek čekaju da stignu prve doze.

Kovaks želi da spamnji taj jaz.

„Sa pandemijom koja brzo napreduje, niko nije siguran, osim ako nismo svi sigurni“, rekao je SZO na svojoj veb stranici.

Ali čak i ako Kovaks ispuni svoj cilj i vakciniše 20 odsto stanovništva u svoje 92 zemlje, to je znatno manje od nivoa imuniteta za koji stručnjaci kažu da je potreban za okončanje pandemije.

SZO je predložila da ta cifra iznosi najmanje 70 odsto. Ljudima će možda biti potrebne i dodatne doze da bi ostali zaštićeni.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar