Veliki štrajk paralisao je danas parisku mrežu metroa i linije gradskih vozova, jer radnici u tom sektoru zahtevaju veće povećanje plata od onoga što im je ponudilo rukovodstvo.

PROČITAJTE JOŠ:

Današnja akcija je poremetila putovanja miliona ljudi, nakon što je francuska kompanija za javni prevoz RATP objavila da je zatvoreno šest linija metroa, dok preostale linije rade samo delimično, prenosi agencija Rojters.

Glavne gradske RER linije sever-jug i istok-zapad su takođe teško pogođene štrajkom, dok su samo dve linije, linije 1 i 14, koje su samoupravljajuće jer nemaju ljudskog konduktera, ostale u funkciji.

Foto: AP Photo/Michel Euler

Radnici RATP-a su saopštili da je štrajk posledica nedovoljnog povećanja plata koje je ponudila ta državna kompanija, a koja je ranije najavila spremnost da plate zaposlenima poveća za 2,7 odsto u ovoj godini.

Foto: AP Photo/Michel Euler

Sindikati su, međutim, takvu ponudu okarakterisali kao provokaciju.

Foto: AP Photo/Michel Euler

Pariski javni prevoz je više puta u poslednjih nekoliko godina bio u prekidu, a Parižani se posebno sećaju višemesečnih štrajkova u jesen 2019. godine, kada su radnici javnog prevoza i železnice protestovali protiv planova za penzionu reformu predsednika Emanuela Makrona.

Foto: AP Photo/Michel Euler

Francuski predsednik je kasnije opozvao tu reformu.

Foto: AP Photo/Michel Euler

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)