Kanada protest kamiondžija Foto:EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Premijer Kanade Džastin Trudo doneo je odluku da kanadskoj vladi da vandredna ovlašćenja kako bi zaustavila proteste kamiondžija i građana nezadovoljnih merama protiv korone.

Kanadski ministar javne bezbednosti Marko Mendičino rekao je da je vreme da policija počne da koristi svoja široka ovlašćenja data kanadskim Zakonom o vanrednim situacijama.

„Dali smo nova ovlašćenja policiji i ona nam je potrebna da sada obavi posao“, rekao Mendičino nakon što je Trudo objavio da zakon dozvoljava vladi da zabrani blokade i da uklanja kamione.

Zvaničnici nisu naznačili kada i gde će početi obračuni protiv samozvanog „Konvoja slobode“, naglasivši da se još radi na konačnim detaljima o tome gde će biti zabranjene zone.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlada će moći da zabrani blokade na graničnim prelazima, aerodromima i u glavnom gradu Otavi, da zamrzne lične i poslovne bankovne račune kamiondžija i suspenduje njihove dozvole.

Takođe može angažovati šlep službe da pomere velike prepreke sa raskrsnica i iz naselja. Do sada neke kompanije za vuču nisu bile voljne da sarađuju zato što podržavaju kamiondžije ili iz straha od nasilja.

Od kraja januara, demonstranti u kamionima i drugim vozilima zatvorili su ulice Otave i blokirali granični prelaz sa SAD nezadovoljni obavezom vakcinacije za vozače kamiona kao i drugim ograničenjima ali i premijerom Trudoom.

Trudo je odluku doneo usled rastućih frustracija neuspehom vlade i dan nakon što je Kraljevska kanadska konjička policija uhapsila 11 osoba na blokiranom graničnom prelazu u Kutsu u državi Alberti i zaplenila njihove zalihe oružja i municije.

Najprometniji i najvažniji granični prelaz između Kanade i SAD most Ambasador ponovo je otvoren u nedelju nakon što je policija uhapsila desetine demonstranata.

Vlasti su takođe saopštile da se saobraćaj ponovo odvija na graničnom prelazu Pacifičkog autoputa južno od Vankuvera.

Bonus video: Drama u Kanadi: Kamiondžije blokirale važan most, zatvoreni Ford i Tojota

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram