Džo Bajden Foto:REUTERS/Kevin Lamarque

U prvih 10 dana mandata, Džo Bajden je uspeo da potpiše ukupno 45 odluka iz područja zdravstva, ekonomije, klimatskih promena, imigracija i zaštite prava LGBT populacije. Mnoge odluke tiču se unutrašnjih pitanja SAD-a i trebale bi, prema najavama novog predsednika, da unaprede život građana ove države.

Kao što je najavljivao i pre inauguracije, Bajden je iskoristio prve dane kako bi stopirao dalje provođenje odluka koje je iza sebe ostavio Donald Tramp. Nekoliko sati nakon inauguracije, Bajden je iskoristio priliku da potpiše 17 izvršnih naredbi koje se tiču borbe protiv koronavirusa i poništavanja ranijih odluka Donalda Trampa.

Verovatno najvažnije odluke tiču se vraćanja SAD-a u Pariški sporazum o klimatskim promenama i povratka u članstvo u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, gde će SAD predvoditi Entoni Fauči.

U skladu sa vraćanjem u Pariški sporazum, Bajden je potpisao uredbu vezanu za smanjenje emisije gasova, te je zbog toga uspostavljena i Kancelarija za nacionalnu klimatsku politiku. Takođe, važna odluka po pitanju klimatskih promena tiče se i ukidanja subvencija za fosilna goriva.

Ostale odluke koje je Bajden potpisao prvog dana tiču se uredbi za promociju rasnih ravnopravnosti, ukidanja zabrane putovanja građanima sedam država sa većinskim muslimanskim stanovništvom, kao i mera koje se tiču borbe protiv koronavirusa, a obuhvataju obavezno nošenje maski u svim institucijama.

Ključne uredbe tiču se zaustavljanja finansiranja gradnje zida na granici s Meksikom i kontraverznog projekta o gradnji gasovoda između SAD-a i Kanade.

Iako je prvi dan mandata obeležio uverljivo i najveći broj potpisa, u narednih devet dana Bajden je doneo nekoliko važnih odluka. Kada je u pitanju unutrašnja politika SAD-a, doneo je odluke koje se tiču borbe protiv koronavirusa, a odnose se na jačanje zdravstvenog sistema, uspostavljanja odbora za testiranje na koronavirus kao i na proširenje postojeće zdravstvene zaštite.

Foto: TANJUG/AP Photo/Evan Vucci

Predsednik SAD takođe je potpisao nekoliko predloga zakona o reproduktivnim pravima, kao i zakona o abortusu, ukidajući odluku njegovog prethodnika o zabrani korišćenja budžetskog novca za finansiranje klinika u kojima se vrši abortus.

Kada su u pitanju odluke u drugim sektorima, Bajden se pre svega posvetio socijalnim i ekonomskim problemima. Najvažnije odluke koje je doneo tiču se pomoći američkim veteranima koja je namenjena za saniranje dugovanja.

Takođe, značajno je uvođenje odluke koja garantuje sigurnost radnicima koji odbijaju da rade za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Ovom odlukom, radnici imaju pravo da odbiju zaposlenje u vreme pandemije ukoliko smatraju da će na taj način ugroziti svoje zdravlje. Uprkos odbijanju zaposlenja, osobe će i dalje primati naknadu koja je propisana zakonom.

Od ostalih odluka koje je Bajden potpisao, mnogo polemika u javnosti izazvala je i ona o poništavanju odluke da transrodne osobe ne mogu da budu pripadnici američke vojske.

„Predsednik Bajden smatra da rodni identitet ne bi smeo da predstavlja prepreku za služenje u vojsci i da se snaga Amerike nalazi u njenoj raznolikosti“, saopšteno je pre nekoliko dana iz Bele kuće.

Pored toga, odluke koje se odnose na učešće SAD-a u međunarodnim organizacijama jasan su znak da Bajden namerava da ostavi mnogo bolji utisak po pitanju spoljnopolitičkih odnosa nego što je to bio slučaj s bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar