Foto: Reuters, Profimedia, EPA_EFE, AP, Slađana Đermanović/Nova.rs

Sukob u Ukrajini se pomerio na istok zemlje gde su ukrajinske snage dobro pripremljene za novi ruski napad. Analitičari veruju da su najbolje jedinice Ukrajine na istoku i da imaju tvrđene položaje.

Do sada su se ukrajinske trupe snažno odupirale ruskom napredovanju ali bi mogle da budu i znatno nadmašene od strane ruskih snaga koje napreduju u nekim oblastima.

Gde će se voditi konačne bitke?

Ruski zvaničnici su rekli da je fokus njihovih snaga sada „potpuno osvajanje“ Donbasa, uglavnom misleći na istočne ukrajinske regione Donjecka i Luganska. Teren na istoku predstavljaće izazov za ruske snage kada budu napadale.

Sa manje pošumljenog zemljišta nego na severu zemlje, analitičari kažu da bi otvorene površine mogle da favorizuju ukrajinske snage, prenosi BBC.

Bitka za Slavjansk će verovatno biti sledeća ključna bitka u ratu, prema mišljenju Instituta za proučavanje rata.

Ako ruske trupe koje napreduju iz Izjuma budu u stanju da zauzmu grad, onda bi mogle da izaberu da napreduju na istok prema Rubižnu, kako bi opkolile relativno malu grupu ukrajinskih snaga ili da krenu dalje na jug kako bi opkolile veći ukrajinski kontigent.

Ako Marijupolj padne u ruke Rusa, možda će biti na raspolaganju još trupa da se potisnu na sever u oblast zapadno od Donjecka.

Kako se pripremaju Ukrajinci?

Brigadir u penziji Ben Bari sa Međunarodnog instituta za strateške studije, kaže da su ukrajinske trupe imale godine da pripreme odbranu.

„Na ukrajinskoj strani nisu samo rovovi u stilu Prvog svetskog rata, oni će takođe imati uvrđene ključne gradove i sela koje žele da brane“, rekao je on.

Ukrajinska oklopna vozila i druga oprema postavljeni su uz ograde ili zemljane nasipe radi zaštite, ističe on.

Mnoge ukrajinske trupe na istoku su veoma iskusne, jer su sputavale ruske separatiste od sukoba 2014. godine.

Njihov broj bi takođe mogao da biti povećan, ukoliko ukrajinski vojni šefovi prerasporede jedinice koje više nisu potrebne za odbranu Kijeva nakon povlačenja ruskih snaga se severa.

Kako će Rusija da napadne?

Brigadir Beri kaže da će Rusija verovatno u velikoj meri koristiti artiljeriju da razbije jaku ukrajinsku odbranu iz vazduha pre nego što krene napred.

Artiljerija je teško naoružanje dizajnirano da ispaljuje municiju mnogo dalje od malokalibarskog oružja. Napad na ukrajinske trupe direktno pešadijom, bez prethodnog snažnog aritljerijskog bombardovanja, rizikuje ogromne ruske gubitke i znatno povećava rizik od poraza.

Rusija ima niz oružja na koje može da se oslanja. Konkretno, samohodna artiljerija u kojoj dominira Rusija, biće veoma značajan faktor.

Samohodna artiljerija ima izgled tenka, ali ispaljuje municiju prema gore da bi potom pala na metu, umesto da pucu direktno u nju. Prilike da se krene napred mogu biti retke, međutim, pošto linije fronta postaju polufiksne u mnogim oblastima.

Borodijanka Ukrajina Foto:Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Moglo bi da poprimi krvav i iscrpljujući osećaj“, kaže brigadir Beri.

Da bi udarila ukrajinske položaje sa veće udaljenosti, Rusija ima sisteme za višecevno bacanje raketa i verovatno će ih u velikoj meri koristi.

Gradovi imaju 40 raketa koje mogu ispaliti za samo 20 sekundi, a već su naneli katastrofalan danak civilnom stanovništvu u nekim oblastima, pretvarajući stambene četvrti Harkova, Marijupolja i drugih gradova u ruševine.

Izvetaji pokazuju da su ruske snage takođe koristile termobarično oružje u delovima Ukrajine, uključujući Marijupolj u Donjecku i Izjum u Harkovu.

Ukrajina rat Foto:REUTERS/Marko Djurica/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia/Olha Meniaylo/Handout via REUTERS

Oni su mnogo razorniji od konvencionalnih ekpsloziva slične veličine, raspršujući mešavinu goriva kao oblak koji zatim detonira, stvarajući ogromnu vatrenu loptu i masivni talas epsplozije.

Semjuel Kreni-Evans iz Kraljevskog instituta ujedinjenih službi, kaže da su prvenstveno dizajnirani za gradsko ratovanje, jer oblak mašavinegoriva koji se rasprši nakon početnog udara može prodreti u rupe u zgradama pre detonacije.

Ako ruska artiljerija bude uspešna u uništavanju ključne ukrajinske odbrane, Rusija će verovatno koristiti pešadiju sa malokalibarskim oružjem i niz vozila na točkovima i guseničarima, zajedno sa tenkoviam sa teškom vatrenom snagom, da predvodi napredovanje preko terena zahvaćenog ukrajinskom vatrom.

Vazdušna snaga kao podrška bi mogla da uključuje bombardere i jurišne helikoptere.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je prošle nedelje da će borbe u ovom delu Ukrajine podsećati svet na Drugi svetski rat.

Šta bi moglo da zadrži Rusiju?

Analitičari kažu da je nejasno da li su se ruske snage pozabavile ozbiljnim logističkim problemima u kojima su se našle tokom prvih dana ratovanja.

Trupe su se suočile sa neostatkom hrane, vode, goriva i osnovne opreme, kao što su radio i odeća po hladnom vremenu.

Donbas Donjetsk Ukrajina
Donbas Donjetsk Ukrajina Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

„Ključ će takođe biti obuka, motivacija i vođstvo. Rusi se nisu dobro pokazali oko Kijeva i jednostavno ne znamo da li su naučili lekcije“, kaže brigadir Beri.

PROČITAJTE JOŠ:

Izveštaji takođe pokazuje da je Rusija u dosadašnjem ratu izgubila tri puta više vojne opreme od Ukrajine. Kako bi to moglo da utiče na rat na istoku, nejasno je ali zamena izgubljene opreme mogla bi da prestavlja ozbiljne izazove.

Manji ukrajinski gubici mogu odražavati veličinu ukrajinskih oružanih snaga, ali takođe mogu signalizirati i taktički uspeh. Ukrajina je uspela da osvoje i značajan deo ruske opreme ali je nejasno koliko će im ona biti korisna.

Majkl Kofman iz američkog Centra za pomorske analize ističe da će proći neko vreme pre nego što ovaj komplet budu upotrebljiv.

Na duži rok Rusija takođe može imati ključnu prednost, posebno ako zapadne isporuke Ukrajini i dalje budu ograničene na odbrambenu opremu.

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar