Ruska vojska Bolgorod region Ukrajina
Ruska vojska u Belgorod regionu u Ukrajini Foto:Mikhail Voskresenskiy / Sputnik / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz "O objavljivanju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji", čime je odluka koju je jutros saopštio u prvom obraćanju naciji od početka invazije na Ukrajinu 24. februara stupila na snagu. Odlukom je predviđeno ko je izuzet od delimične mobilizacije, ali jedan paragraf ostao je tajna.

Ko dobije poziv ide na obuku

Nakon što je Vladimir Putin objavio odluku o delimičnoj mobilizaciji, Šojgu je izdao naređenje da mobilizacija može da počne, pojasnio detalje i ko će biti mobilisan.

„Ljudi koji dobiju poziv proćiće obuku pre nego što budu raspoređeni. Mobilisani građani će imati status vojnih lica na služenju vojnog roka po ugovoru i odgovarajući nivo plata. Zaposleni u preduzećima vojno-industrijskog kompleksa dobiće odgodu od služenja vojnog roka za period rada u ovim organizacijama“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Misteriozni paragraf 7. 

Jedini deo odluke koju javnost nije imala prilike da vidi je paragraf 7. Prema rečima portparola Dimtrija Peskova, pomenuti paragraf će ostati tajna.

„To je za službenu upotrebu. I zato ne mogu da ga obelodanim“, rekao je Peskov danas.

Nije poznato šta se piše u neobjavljenom paragrafu.

Objašnjavajući potrebu da se uvede mobilizacija, Šojgu je rekao da je „potrebno kontrolisati liniju dodira od 1.000 kilometara i oslobođene teritorije u Ukrajini“. Dodao je da će zbog toga biti pozvano ukupno 300.000 rezervista, što je  nešto više od 1% ukupnog mobilizacionog resursa Ruske Federacije.

„Rusija ima bogate resurse, 25 miliona ljudi, od kojih će 300.000 biti pozvani“, rekao je ruski ministar odbrane.

Ko može da izbegne mobilizaciju?

Šojgu je naglasio da „nema govora ni o kakvoj mobilizaciji studenata koji studiraju na fakultetima“ i da „neće ići (u Ukrajinu prim. aut.) ni pod kojim uslovima“.

Takođe, oni koji trenutno služe vojni rok ne podležu mobilizaciji i upućivanju u zonu „specijalne operacije“.

Pročitajte još:

Pravo na izuzetak imaju i oni koji su navršili starosnu granicu služenja vojnog roka, zatim oni koji iz zdravstvenih razloga ne mogu u vojsku (uz potvrdu vojnog lekara o nesposobnosti za vojnu službu) i oni koji imaju sudske  presude o izricanju kazne zatvora.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije želeo da u razgovoru sa novinarima prokomentariše mogućnost zatvaranja granica kako bi se sprečilo da građani izbegnu poziv na mobilizaciju, prenosi Rojters. S druge strane, Rusi su, čim je Putin objavio plan za mobilizaciju, masovno počeli da pretražuju na internetu kako napustiti Rusiju.

Rusija zatvara granice?

Prema navodima medija, Rusi su, čim je Putin objavio plan za mobilizaciju, masovno počeli da pretražuju na internetu kako napustiti Rusiju.

Podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska veb stranica za kupovinu karata za letove. Letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodati su u sredu, prema podacima Aviasalesa.

Rusija Ukrajina rat ruska vojska
Ruske trupe u akciji miniranja Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Neke linije s presedanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, takođe nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja, što je višestruki iznos prosečne plate.

Ubrzo su se pojavila su se i nagađanja o mogućem zatvaranju granica, ali Peskov nije želeo da komentariše tu mogućnost.

„Ne mogu sada da odgovorim na to. Znate da postoje različite odredbe o ovoj temi u sadašnjem zakonu, pa hajde da se strpimo, uslediće pojašnjenja po ovom pitanju“, rekao je odgovarajući na pitanje da li postoje odluke o zatvaranju granice za one koji podležu delimičnoj mobilizaciji.

BONUS VIDEO Rusi raketirali branu u rodnom gradu Zelenskog

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)