Foto: Atish PATEL / AFP / Profimedia

Šarl Sobraj, osuđivani višestruki ubica danas je napustio Nepal gde je odslužio 19-godišnju kaznu zatvora pre nego što ga je Vrhovni sud ove zemlje pustio na slobodu. Sobraj, koga su mediji krstili “Zmija” i “Bikini ubica” u Nepalu je bio osuđen zbog dvostrukog ubistva počinjenog 1975 godine u toj zemlji. Međutim, on se sumnjičio za više od dvadeset ubistava zapadnih turista počinjenih 70-ih i 80-ih godina.

Sobraj, francuski državljanin sa indijskim i vijetnamskim poreklom redovnim letom se preko Dohe zaputio ka Parizu. Pre polaska za agenciju AFP je izjavio da se oseća odlično. “Imam mnogo toga što moram da uradim. Moram da tužim mnogo ljudi, uključujući i državu Nepal”, kazao je Sobraj kojem je zabranjeno da narednih deset godina kroči u Nepal.

Kako je obrazložio sud, iz zatvora je pušten nakon što je odležao tri četrvrtine kazne, ali i zbog dobrog vladanja, poodmakle starosti i lošijeg zdravstvenog stanja.

Foto: Atish PATEL / AFP / Profimedia

Sobraj je rođen 1944. godine u Sajgonu, današnjem Ho Ši Minu, gradu na jugu Vijetnama. Rođen je u mešovitom braku od majke Vijetnamke i oca Indijca. Ipak, francusko državljanstvo ima preko očuha koji ga je odgajio.

Od šezdesetih godina počinje njegova kriminalna karijera, a 1971. godine je u Indiji uhapšen zbog pljačke nakita. Nakon što je pušten iz pritvora, pobegao je u Grčku. I tamo je bio uhapšen, ali je i tamo uspeo da pobegne.

Prva ubistva za koja se sumnjiči počinjena su sredinom 70-ih u Bangkoku gde je Sobraj živeo predstavljajući se kao trgovac dragim kamenjem. U oktobru 1975. godine na plaži je pronađeno telo mlade devojke u bikiniju, a Sobraj se vodio kao osumnjičen zbog čega je i dobio nadimak “Bikini ubica”. U istom periodu je pronađeno više tela mladih žena.

Čarls Sobraj Foto: Prakash MATHEMA / AFP / Profimedia

Godinu dana kasnije Sobraj je uhapšen u Indiji, nakon što je pokušao da drogira grupu od dvadeset francuskih turista u jednom hotelu u Nju Delhiju. Paralelno sa ovim Sobraj je optužen i za ubistvo jednog francuskog turiste koji je otrovan u Mumbaju, ali i izraelskog turiste Alena Džejkoba.

Zbog ovog poslednjeg ubistva Sobraj je 1982. godine osuđen u Indiji na doživotnu kaznu zatvora. Ova kazna mu je ukinuta po žalbi zbog nedostatka dokaza, ali je ostao u pritvoru zbog drugih zločina koji su mu se stavljali na teret. U tom periodu Indija je prihvatila da Sobraja izruči Tajlandu koji ga je teretio zbog ubistva američke državljanke turskog porekla. Međutim, pre nego što je izručenje realizovano, Sobraj je pobegao iz zatvora. Navodno je onesposobio zatvorske čuvare hraneći ih slatkišima punjenim drogom i tabletama za spavanje.

Čarls Sobraj Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Nekoliko dana nakon bekstva ponovo je uhapšen. U trenutku hapšenja nalazio se u restoranu u zapadnoindijskoj državi Goa, u kome se i danas nalazi njegova statua.

I iako se bekstvo nije pokazalo previše uspešnim, u jednom je bilo. Naime, pošto je u Indiji moralo da mu se sudi zbog bekstva, ali i drugih zločina odloženo je njegovo izručenje na Tajland, gde bi mu pretila i smrtna kazna. Kada je 1997. godine izašao iz indijskog zatvora odsluživši kaznu, zločini na Tajlandu su zastareli.

Čarls Sobraj Foto: Prakash MATHEMA / AFP / Profimedia

Po puštanju iz zatvora otputovao je u Francusku, gde je živeo do 2003. godine kada je uhapšen u Nepalu. Navodno je u Nepal otišao ne bi li, pod lažnim identitetom, otvorio kompaniju za izvoz šaleva. Ubrzo je uhapšen zbog sumnje da je 1975. godine ubio američku turistkinju Koni Džo Bronzič i kanadskog državljanina Lorana Karijera.

Pročitajte još:

Osuđen je na kaznu doživotnog zatvora sa mogućnošću uslovnog otpusta nakon 20 godina.

Sobraj se poslednji put pre puštanja iz zatvora našao u medijima kada je objavljeno da se 2008. godine, dok je bio na izdržavanju kazne, oženio ženom koja je 44 godine mlađa od njega.

Prošle godine je na britanskom BBC-ju emitovana mini serija “Zmija” snimljena po životu Šarla Sobraja.

BONUS VIDEO Ugrinovci ubistvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar