Marko Carević Foto: Printscreen/YouTube/Portal RTV Budva

Samo dva dana nakon što je dao intervju za naš portal, gradonačelnik Budve Marko Carević uhapšen je danas u ranu zoru ispred zgrade Opštine.

On je jutros zajedno sa predsednikom Skupštine opštine (SO) Budva Krstom Radovićem uhapšen ispred zgrade Opštine. Policija je, kako navode Vijesti, upotrebila i hemijska sredstva, a polomljena su stakla na zgradi Opštine.

Carević je uhapšen dan nakon što je podneo krivične prijave protiv tri inspektora Upravne inspekcije, kao i protiv odbornice DPS Snežane Kuč i lidera budvanskog odbora Crnogorske Vladimira Bulatovića zbog “zloupotrebe službenog položaja, stvaranja kriminalne organizacije za nasilno preotimanje vlasti i upad u službene prostorije”.

Podsetimo, u intervjuu za Nova.rs Carević je govorio o tome kako se po pitanju njegovog odlaska sa mesta gradonačelnika Budve prepliću se i pravni problemi, iako je njegova smena i zauzimanje prostorija protivustavna.

“U Ustavu Crne Gore kaže se da je volja građana zagarantovana. Ja sam došao na vlast voljom građana, a sada me žele smeniti izbornim zakonom koji ruši Ustav Crne Gore. Metoda ličnih mandata je stara taktika DPS koja decenijama korumpira odbornike i njihovom kupovinom menja izbornu volju građana”, rekao je Carević.

Marko Carević zvani Bato rođen je 1966. u Kotoru. Više od trideset godina iskustva stekao je u privatnom preduzetništvu, iz oblasti građevine, gde je donedavno bio direktor firme „Carinvest“ d.o.o. Carević je inače jedini gradonačelnik Budve koji je na mesto predsednika došao kao uspešan privrednik.

Carević je, zajedno sa svojom porodicom, jedan od najuspješnijih ljudi u Crnoj Gori. Osim humanitarnih aktivnosti, podrške mladim talentima i razvoju preduzetništva, Carević je istaknuti sportski radnik i aktivista, o čemu svedoče i brojni postignuti rezultati FK Grbalj, na čijem čelu se nalazio kao direktor kluba.

Carević je dužnost predsednika budvanske opštine preuzeo januara prošle godine kao predstavnik Demokratskog fronta, u dogovoru sa koalicionim partnerima. Prilikom stupanja na mesto prvog čoveka lokalne vlasti obećao je, i to čini svakog meseca, da svoju platu koja iznosi više od hiljadu evra poklanja onima kojima je pomoć potrebna.

Vlasti u Crnoj Gori otvoreno se zamerio kada je podržao litije vernika koji brane svetinje SPC, a u svim svojim nastupima i izjavama podvlači srpsko poreklo, negirajući postojanje crnogorske nacije.

Carević je još uvek legitimni gradonačelnik Budve i pored toga što je buduća vlast u tom gradu na nasilan način želela da otme opštinski pečat i uđe u prostorije skupštine opštine. Time bi neustavno skratila povereni mandat Demokratskom frontu čiji je Carević predstavnik i prekršila Ustav Crne Gore, koji predviđa preuzimanje vlasti po proceduri koju nova budvanska vlast ne želi da poštuje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare