Marko Carević Foto: Printscreen/YouTube/Portal RTV Budva

"Boli me kao Srbina ovo što radi vlast u Crnoj Gori. Zbog mešanja politike u problem sa koronavirusom, Budva danas izgleda otprilike kao posle zemljotresa 1979. godine, a narod je vidno uplašen", priča u razgovoru za Nova.rs Marko Carević, gradonačelnik Budve.

„Posle zemljotresa 1979. godine, grad je bio pust i razoren, ljudi su bili očajni, ali tada je to bila viša sila, a ovde to sada nije slučaj. Mi smo se kao lokalna vlast trudili da grad pripremimo za turističku sezonu. Razumem da je pandemija koronavirusa globalni problem i na njega se ne može uticati, ali je trebalo imati malo više senzibiliteta kada pogledamo činjenicu kojim je sve državama i građanima dozvoljen ulaz u Crnu Goru. Prosto je trebalo videti kako druge okolne države dozvoljavaju ulazak, jer se živeti mora i izaći konačno iz krize. Voleo bih kad bi crnogorska vlada mogla da pomogne narodu sa 500 miliona ili milijardu evra, pa da se onda te mere drže na tako visokom nivou“, poručuje Carević.

Foto: Nova.rs

Granica sa Srbijom prioritet

Prvi čovek Budve smatra da je prioritetno trebalo otvoriti granice za državljane Srbije, s obzirom na to koliko turista iz naše zemlje dolazi na crnogorske primorje svake godine.

„Ovde su svi dobrodošli bez obzira na nacionalnost. Kao Srbin imam više emocija prema Srbima, ali mi je žao i za druge, jer mislim da se mogao naći kompromis uz dodatne ustupke. Teško mi sve ovo pada, čeka nas teška jesen i još teža zima. Žao mi je ovog naroda koji će živeti u još većem siromaštvu nego što je sada. Utičemo koliko možemo, ali nas koji smo na lokalu, slabo pitaju za bilo šta. Voleo bih da grešim, ali mislim da ne grešim, poznajući dobro materijalnu situaciju mojih sugrađana. Svi sa strane misle da u Budvi, kao metropoli turizma, plivaju milioni, ali nije tako. Mnogo je problema koji su se decenijama gomilali i ova kriza oko korone je sve to samo pogoršala. U Crnoj Gori na ivici egzistencije sigurno živi 70 odsto naroda i taj deo će tek sada biti u problemu. To će za njih biti težak udarac i za primorje generalno, jer se ovde živi isključivo od turizma“, ističe Carević.

Foto:Nova.rs

Litije – duhovni bunt

Osvrnuvši se na višemesečni problem koji je Srbima u Crnoj Gori doneo kontroverzni Zakon o slobodi veroispovesti, budvanski gradonačelnik za naš portal podvlači da je nastavak litija samo izraz duhovnog bunta koji teži očuvanju identiteta.

Pročitajte još:

„Mi kao srpski narod ovde u Budvi, ne doživljavamo litije kao izraz političkog bunta. Ne želimo da neko uopšte pokuša da nas dovede u poziciju koja se planira, da smo manjina. Mi Srbi ovde imamo svoj identitet, mi smo svoji na svome i borićemo se tako da nam nijedan ekonomski problem nije ravan problemu našeg identiteta, a to je odbrana naših svetinja i naše srpske crkve. Mene nijedna fotelja ne dotiče, prosto mi je nebitna u poređenju sa mojom verom i crkvom“, tvrdi Carević.

Foto: Shutterstock

Neustavna smena gradonačelnika

Naš sagovornik prokomentarisao je i svoju neustavnu smenu sa mesta prvog čoveka Budve, koja je izglasana na nedavnoj sednici skupštine grada.

„Po pitanju mog odlaska sa mesta gradonačelnika Budve prepliću se i pravni problemi. U Ustavu Crne Gore kaže se da je volja građana zagarantovana. Ja sam došao na vlast voljom građana, a sada me žele smeniti izbornim zakonom koji ruši Ustav Crne Gore. Metoda ličnih mandata je stara taktika DPS koja decenijama korumpira odbornike i njihovom kupovinom menja izbornu volju građana. Iako budemo smenjeni, na izborima koji uskoro dolaze vratićemo se brzo, jer je narod jasno video ko smo mi, a ko su ovi i šta rade. Nije nam dominantna politika, već ekonomija. Želimo da Budvi vratimo status grada koji je nekada bio. On je srozan i ekonomski i moralno, na delu je jedno moralno posrnuće u borbi za fotelje. Nama fotelje nikad neće biti prioritet“, zaključuje Carević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare