Janez Janša i Milorad Dodik
Janez Janša i Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK/SZILARD KOSZTICSAK

Uprkos ujedinjenju mađarske opozicije, bliskog odnosu sa sada omraženim Vladimirom Putinom i žestokih kritika od strane Evropske unije, Viktor Orban osvojio je još jedan premijerski mandat. Na nedavno održanim izborima u Srbiji pobedu je odneo Aleksandar Vučić, dok će se na ispitu sada naći Janez Janša i Milorad Dodik.

April ove godine je ključni mesec za brojne evropske autokrate, sa izuzetkom BiH gde će se glasati na jesen.

Jedni od retkih evropskih lidera koji održavaju veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom jesu Viktor Orban, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Iako ranije svrstavan u red desničara, Janša je neposredno pred parlamentarne izbore, a nakon početka rata u Ukrajini promenio kurs svoje politike.

Foto: Printscreen AP/Video

Na krilima ukrajinske krize i Putinove podrške, Oraban i nakon 12 godina ostaje na vlasti. Sa većinom u parlamentu njegova partija Fides nastaviće da sprovodi režim koji je od strane Evropske unije ocenjen kao autoritarni.

U sličnoj situaciji nalazi se i Milorad Dodik, član Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Janšina promena kursa

Parlamentarni izbori u Sloveniji zakazani su za 24. april. Iako su opozicione stranke slovenačke levice više puta zatražile ostavku vlade i održavanje prevremenih parlamentarnih izbora, zbog, kako kažu, autoritarnog stila vladanja sadašnje vladajuće koalicije desnog centra i lošeg upravljanja epidemijom virusa korona, Janša je uspeo da pred izbore poveća svoje šanse.

Janze Janša
Janze Janša Foto: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE

Janša je zajedno sa premijerima Poljske i Češke nedavno posetio Kijev i nedvosmisleno pružio podršku Ukrajini u ratu sa Rusijom. Ovo je poboljšalo njegov rejting, ali i status unutar EU obzirom na brojne demonstracije i pozive na ostavku koje su obeležile prethodnu godinu u Sloveniji.

Janša je odlučno porekao kritike levice, a kao svoje adute navodi činjenicu da je njegova vlada preuzela kormilo države u teškim uslovima, čime je izbegnut jači udarac pandemije na ekonomiju.

Ankete sada pokazuju da je Slovenska demokratska stranka (SDS) aktuelnog premijera i dalje u blagoj prednosti nad protivnicima, dok je u stopu prati Pokret Sloboda (GS) Roberta Goloba, koji trenutno ima 23 odsto podrške birača.

Odlučujuća utakmica za Dodika

Izbori za članove Predsedništva BiH, ali i predsednika Republike Srpske zakazani su za 2. oktobar. Iako još uvek nije objavljeno da li će lider Saveza nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik biti kandidat za Predsedništvo BiH, očekuje se da će tražiti drugi mandat.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ista stranka će dati i kandidata za predsednika Republike Srpske, što će izvesno biti Željka Cvijanović. Opozicija je odlučila da deset meseci ranije saopšti ime svog kandidata za predsednika RS – potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić.

„Pozivam sve ljude koji vole RS, koji žele da sačuvamo i očuvamo narod, da se pridruže ovoj odlučujućoj utakmici, svako na svoj način, da sklopimo dogovor za dobar život koji će biti početak promena i stvaranja jake, uspešne i vredne RS“, kazala je Trivićeva nakon objavljivanja kandidature.

Dodik je u svom maniru nastavio sa bojkotom institucija Bosne i Hercegovine, što je onemogućilo donošenje mnogih ključnih odluka. Pored toga, lider Srba u BiH vodi otvoreni rat sa čelnicima EU, koji ga neretko optužuju za autoritarizam i opstrukciju.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar