Amrulah Saleh Foto:SAJJAD HUSSAIN / AFP / Profimedia

Ime Amrulaha Saleha do pre nekoliko dana nije bilo poznato svetskoj javnosti. Sada, sve oči uprte su u njega. Nekadašnji saradnik CIA, šef avganistanske obaveštajne službe, ministar, sada privremni predsednik i meta brojnih pokušaja atentata formira gerilski Antitalibanski front.

Pročitajte još:

Saleh je nedavno preuzeo dužnost predsednika Avganistana, nakon što je prvi čovek ove države Ašraf Gani napustio zemlju krajem prošle nedelje. Gani je u prvoj izjavi nakon bega na Fejsbuku napisao da je napustio zemlju da bi se izbeglo „krvoproliće“. Istog dana, nakon što su talibani zauzeli Kabul, Saleh je na Tviteru objavio „da se neće nikada predati talibanima“.

„Za razliku od SAD-a i NATO-a, nismo izgubili duh“, napisao je Saleh na Tviteru u svoj prvoj zvaničnoj izjavi i pozvao svoj narod da se pridruži otporu.

Paralelno sa preuzimanjem zvaničnih dužnosti, Saleh je, čini se, uveliko radio na uspostavljaju gerilske vojske koja će uspeti u onome što zvanična avganistanska vojska nije – da porazi talibane.

Amrulah Saleh Foto:WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

Saleh nije potvrdio da on stoji iza Antitalibanskog fronta, ali jedna fotografija ukazuje da to možda ipak jeste slučaj. Dan nakon pada Kabula, društvenim mrežama kružila je slika na kojoj se vidi Saleh sa sinom svog bivšeg mentora antitalibanskog borca Ahmada Šaha Masuda. Saleh i Masudov sin, inače komandant milicijskih snaga, slikani su tokom sastavljanja gerilskih snaga. Takođe, prema saznanjima „Vašington posta“, Saleh jeste čovek koji stoji iza gerilaca.

 

„Amrulah Saleh, Ahmad Masud, sin Ahmad Šah Masuda i bivši ministar odbrane Bismilah Kan Mohamadi formiraju snage otpora protiv talibana u Pandžširu u Avganistanu“, naveo je američki list.

Jedina slobodna teritorija u Avganistanu

Provincija Pandžšir jedina je u Avganistanu u kojoj talibani nemaju vlast. Čak ni sada. Ova, poslednja slobodna teritorija u zemlji je i rodno mesto Saliha. Pandžšir je značajno strateško mesto u Avganistanu. Zbog svog položaja, ovu pokrajinu nisu mogli da pokore ni Sovjeti i ni talibana tokom građanskog rata 90-ih godina.

„Nećemo dozvoliti talibanima da uđu u Pandžšir. Oduprećemo se svim snagama i borićemo se protiv njih“, za AFP je izjavio anonimni žitelj te pokrajine.
Bitka koja se sprema, samo je poslednja nizu Salehove duge borbe protiv talibana. Ta borba zapravo traje tri decenije.

Foto: SHAH MARAI / AFP / Profimedia

Saleh, inače poreklom Tadžikistanac, bio je praktično tinejdžer kada se sredinom devedesetih godina pridružio gerili komandata Masuda. Do 1996. godine, kada su talibani osvojili Kabul, Saleh je bio zaposlen u vladi, međutim nakon što su talibani preuzeli vlasti 1996. godine, odlučio je da se bori. Talibani su, u pokušaju da uhvate Saleha, oteli njegovu sestru, mučili je i na kraju ubili.

„Moje mišljenje o talibanima se zauvek promenilo nakon toga“, napisao je Saleh u „Tajm“ magazinu prošle godine.

Godinu dana nakon ovog događaja, 1997. godine, Masud je Saliha postavio u Kancelariju za odnose sa javnošću u ambasadi Avganistana u Tadžikistanu, čiji je posao bio da kontaktira međunarodne nevladine humanitarne organizacije, ali i obaveštajne agencije.

Foto: Najiba NOORI / AFP / Profimedia

Nakon terorističkog napada 11. septembra 2001, Saleh, kao deo antitalibanskog otpora, postao je ključni adut američke obaveštajne agencije CIA. Ova veza sa Amerikom utabala mu je put da 2004. godine bude postavljen na vrh novoformirane Avganistanske obaveštajne agencije NDS, na čijem je čelu bio do 2010. godine. Nakon ostavke u obaveštajnoj službi, Saleh je osnovao prodemokratski i antitalibanski pokret nacionalne mobilizacije „Basej-e Milli“.

Bio je ministar unutrašnjih poslova Avganistana 2018. i 2019. godine, a 2020. godine je služio kao peti potpredsednik zemlje.

Poslednji bliski susret sa smrću imao je u septembru prošle godine, kada je u eksploziji bombe u Kabulu poginulo najmanje deset članova njegove straže. Nekoliko sati nakon napada, Saleh, u zavojima, snimio je video u kome je obećao da će uzvratiti napad. „Nastavićemo našu borbu“, rekao je.

BONUS VIDEO Očaj na aerodromu u Kabulu: Majke davale decu britanskim vojnicima

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare