Avganistan
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Kabul je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad Avganistanom. Svetske medijske kuće koje prate razvoj situacije brinu za bezbednost svojih reportera. Novinar iz Kabula ekskluzivno za Nova.rs kaže da su lokalni novinari u još većoj opasnosti i objasnio je šta znači biti novinar u Avganistanu u ovom turbulentnom vremenu.

Pročitajte još:

„Novinari se bave veoma značajnim poslom, pogotovu u Avganistanu“, izjavio je za portal Nova.rs Abdul Bacet, novinar TV stanice ‘Kabul News TV’.

„Njihova ubistva olakšavaju stvari za talibane, za avganistansku vladu i za bilo koju drugu terorističku organizaciju“.

„Na primer, juče kada je naš (sada bivši) korumpirani predsednik Ašraf Gani, pobegao u Oman, na pristaništu za helikoptere Arg ostavio je tri automobila puna keša (45 miliona dolara), jer nije mogao da ih preveze preko granice.“ izjavio je Bacet za Novu.rs.

„Prvi smo preneli ovu vest, zato što je narod morao da vidi njegovo pravo lice! Ma koliko je opasno izveštavati istinu u Avganistanu, opasnije je kriti istinu“.

Dodao je da je predsednik Gani prvo pokušao da pobegne u Tadžikistan i Rusiju, ali nakon što mu je odbijena viza, odlučio se za Oman – verovatno kao stajalište do Amerike.

Vest je nakon Kabul News TV-a, preneo i ruski Sputnik:

„Po mom mišljenju, novinarski posao je opasan“, izjavio je Bacet.

„U Avganistanu ima mnogo političkih spletki, ali iskreno, ma koliko bilo opasno saznati i izvestiti istinu, čak iako platite svojim životom, vredno je“.

U prethodnih 21 godinu, tokom američke okupacije Avganistana, prema Federaciji avganistanskih novinara, najmanje 120 lokalnih i stranih novinara izgubilo je živote dok su bili na dužnosti.

Komitet za Zaštitu Novinara, upozorio je avganistanske novinare da se suočavaju sa izuzetnom opasnošću nakon što su talibani preuzeli vlast nad ovom srednjoistočnom zemljom, izveštava CNN. Generalni sekretar organizacije, Kristof Deloire, izjavio je prošlog meseca:

„RSF je izuzetno zabrinut informacionim vakumom koji će povlačenje američkih trupa stvoriti, kao i činjenicom da će se prostor za novinarstvo smanjiti ili potpuno nestati“, i dodao da je „apsolutno jasno da u Avganistanu neće biti trajnog mira sve dok novinari i sloboda štampe ne bude zaštićena od strane vlasti.“

Nakon što su talibanski borci ubili avganistanskog radio menadžera u Kabulu prošle nedelje, lokalni novinari su opet u strahu, piše Rojters. Prošlog meseca, u sukobima u blizini grada Kandahar na jugu zemlje, poginuo je novinar indijske novinske agencije, Daniš Sidikvi, fotograf Rojtersa i dobitnik Pulicerove nagrade.

Prema organizaciji Reporteri Bez Granica (RSF), u decembru 2020. godine plaćeni ubica likvidirao je TV voditeljku indijske TV stanice Enikas, i njenog vozača dok su putovali do grada DžalalAbad. U martu ove godine, ubijene su još tri avganistanske reporterke u DžalalAbad, dok je četvrta ranjena. Devojke su imale između 18 i 20 godina. Direktor TV stanice Enikas, Zalmai Latafi, izjavio je za AFP: „Vraćale su se kući kada su pucali na njih. Mrtve su!“. Dodao je da od 10 žena novinarki koje su zaposlene u njegovoj medijskoj kući, u poslednjih šest meseci, četiri su ubijene. Prema nekim izvorima, odgovorni su talibani, drugi tvrde da je Islamska država iza ovih ubistava, treći pak veruju da su plaćene ubice iz Pakistana ubile novinarke.

Avganistanski novinari, naručito žene, „apsolutno su prestrašeni“, izjavila je u nedelju CNN-ova glavna internacionalna dopisnica Klarisa Vard u emisiji „Pouzdani izvori“.

„Već godinama hrabro izveštavaju sa terena, međutim, sada postoji vrlo stvaran strah da će se suočiti sa odmazdom“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar