Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, STRINGER / AFP / Profimedia

Američke vlasti uhapsile su u juče 21-godišnjeg pripadnika Nacionalne garde Vazduhoplovstva Masačusetsa Džeka Tešera, osumnjičenog da je odao poverljive vojne obaveštajne podatke u slučaju koji je uzdrmao svetsku javnost. Poverljivi dokumenti za koje se Tešer sumnjiči da je pustio u etar pokazuju koliko su Sjedinjene Američke Države duboko prodrle u ruske vojne i obaveštajne službe, kao i da su špijunirale i savezničke zemlje. Ko je Džek Tešeira?

Prema vojnoj evidenciji, Tešeira se prijavio u Vazduhoplovnu nacionalnu gardu u Kejp Kodu, u Masačusetsu, 26. septembra 2019. Bio je odgovoran za upravljanje svetskom komunikacijskom mrežom vazdušnih snaga. U julu 2022. unapređen je u vazduhoplovca 1. klase.

Navodno Tešeirova porodica iza sebe ima istoriju rada u vojnoj službi. Njegov očuh se penzionisao posle 34 godine službe, a majka mu je radila u neprofitnim organizacijama koje su radile sa veteranima.

Svake godine je objavljivala fotografije porodica na Dan veterana. Ostale fotografije pokazuju Tešeirovog očuha sa dva psa kako se vozi u terenskim vozilima.

Na društvenoj gejmerskoj platformi „Diskord“ navodno je imao svoj četrum „Thug Shaker Central“, koji je ima oko 20 članova, a koristio je naziv „OG“.

U toj privatnoj onlajn grupi raspravljalo se o videoigrama, Bogu, oružju, rasizmu, ali i poverljivim američkim podacima. Neki članovi grupe Diskord prikazali su novinarima Vašington posta video na kojem Tešeira propagira rasizam i antisemitizam, pre nego što uzima pušku i puca iz nje.

Jedan Tešeirin prijatelj opisao ga je kao patriotu, pobožnog katolika i liberala zainteresovanog za oružje.

Kakve su informacije procurile?

Dokumenti koji su procurili sadržali su informacije o boravištu i kretanju visokih političkih lidera i vojnih snaga, geopolitičku analizu i uvid u napore stranih vlada da se mešaju u izbore.

Kako je naveo Vašington Post, curenje je otkrilo kako Sjedinjene Američke Države prikupljaju strane obaveštajne podatke – ne samo o ruskim vojnim i špijunskim agencijama, već i o njenim saveznicima poput Ukrajine, Izraela i Južne Koreje.

Pročitajte još:

„On je pametna osoba. Znao je šta radi kada je postavio ova dokumenta. To nisu bila slučajna curenja bilo koje vrste“, rekao je jedan od članova četruma za Vašington Post.

I dok priča svakodnevno dobija različite peripetije, provlači se pitanje kako je mlada i emotivno nezrela osoba, i uz to sa rasističkim stavovima, mogla da ima pristup strogo poverljivim podacima i na koji način je uspela da ukloni tako osetljiv materijal sa bezbedne lokacije? Na to pitanje pokušao je da odgovori Džon Miler, CNN-ov analitičar za pravosudna i obaveštajna pitanja.

„Morate razumeti koliko se u vojsci oslanjamo na mlade ljude kojima dajemo osetljive poslove. Džek Tešeira radio je u obaveštajnom krilu Nacionalne garde. Radi se o vitalnom i vrlo osetljivom poslu. Oni upravljaju dronovima koji lete na tzv. ISR (obaveštajno/nadzornim) misijama podrške našem ratnom vazduhoplovstvu na mestima kao što su Irak, Avganistan i Sirija te pružaju podršku timovima za specijalne operacije, koji mogu biti poslati bilo gde na poverljive misije“, rekao je Miler.

BONUS VIDEO Bajden došao u Kijev

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar