Ruslan Stefančuk Foto: Foto Olimpik / Zuma Press / Profimedia

Kad su Vladimira Zelenskog upitali da li je zabrinut zbog ruskih pokušaja da ga ubiju, odgovorio je da time ne može da se bavi. "Kad bih stalno razmišljao o tome, samo bih se zatvorio, vrlo slično Putinu koji sada ne napušta svoj bunker", rekao je ukrajinski lider u intervjuu za CNN prošlog meseca. Ipak, sada je otkriven plan Ukrajine u slučaju najgoreg scenarija, koji podrazumeva da svu vlast preuzme predsednik parlamenta Ruslan Stefančuk.

Iako je to pitanje o kojem Zelenski, razumljivo, ne želi da razmišlja, to je takođe pitanje koje njegove pristalice u zemlji i inostranstvu ne mogu da ignorišu. Otkako je odbio ponudu za evakuaciju rekavši svojim potencijalnim američkim spasiocima „da mu treba oružje, a ne prevoz“, ukrajinski predsednik igrao je ključnu ulogu u prikupljanju međunarodne podrške za borbu protiv Rusije.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Kako zaključuje Politiko, nije ni čudo što su ruski zakonodavci i ultranacionalistički vojni blogeri formirali grupu, tražeći da on bude meta.

Nekoliko nedelja nakon sveobuhvatne invazije Vladimira Putina u februaru 2022, glavni savetnik Zelenskog, Mihail Podoljak, otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja atentata na njegovog šefa od strane ruskih diverzantskih i obaveštajnih timova, uključujući Čečene i Vagnerove plaćenike koji su pokušali da probiju strogo čuvanu četvrt Kijeva.

Berbel Bas i Ruslan Stefančuk
Berbel Bas i Ruslan Stefančuk Foto: EPA-EFE/ANDRII NESTERENKO

Sam Zelenski navodno je otvorio Zum sastanak s američkim senatorima nedugo nakon početka invazije, rekavši da bi to mogao da bude poslednji put da ga vide živog. Jasno je da su rizici sada manji nego što su bili u prvim haotičnim nedeljama rata kada su se ruski tenkovi obrušavali na ukrajinsku prestonicu, ali niko u ukrajinskoj vladi ili parlamentu ne sumnja da je opasnost i dalje velika.

U martu su se ponovo čuli pozivi na ubistvo Zelenskog nakon što su ruski diverzanti, koje podržava Ukrajina i koji deluju protiv Putina, upali preko granice i ušli u dva ruska sela. Poslanik Mihail Deljagin rekao je da je „jedini normalan odgovor“ na taj incident „momentalna eliminacija Zelenskog“.

Zbog pretnji njegovom životu, inostrane posete Zelenskog planirane su u najvećoj tajnosti. Ukrajinski zvaničnici ostali su ljuti prošlog februara kada je procurila planirana poseta Briselu tri dana pre njegovog očekivanog dolaska, što je ugrozilo njegovo putovanje. Slično tome, bugarska vlada je strahovala da bi putovanje moglo da bude otkazano prošlog meseca nakon što su se detalji pojavili u novinama.

Ustavno nasleđe

S obzirom na uloge i rizik, nije ni čudo da ukrajinski zvaničnici odbacuju zahteve za razgovor o tome šta bi se dogodilo da Rusija uspe u svojem naumu egzekucije, brinući se da se tema čini previše jezivom.

Pa ipak, uprkos nevoljnosti da se javno bave tim pitanjem, prema intervjuima s ukrajinskim zvaničnicima i zakonodavcima, kao i analitičarima, plan postoji. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je isto.

„Ukrajinci imaju planove – o kojima neću govoriti niti ulaziti u detalje – kako bi obezbedili ono što bismo nazvali ‘kontinuitet vlade ‘na ovaj ili onaj način“, rekao je Blinken prošle godine za CBS.

Formalno, po ustavu, linija nasleđivanja je jasna.

„Kada predsednik nije u mogućnosti da ispuni svoje dužnosti, predsedavajući ukrajinskog Parlamenta preuzima njegove odgovornosti“, rekao je Mikola Knjazitski, poslanik iz Lavova. Aktuelni predsednik parlamenta, Ruslan Stefančuk, član stranke Sluga naroda – nije miljenik građana.

„Ali mislim da to nije važno“, rekao je Adrian Karatnicki, viši saradnik Evroazijskog centra Atlantskog saveta.

„Postoji jak tim rukovodstva i mislim da bismo videli kolektivnu vladu“, dodao je on.

Ruslan Stefančuk Foto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Upravno veće bi najverovatnije činili Stefančuk kao figura, zajedno s Andrijem Jermakom, bivšim filmskim producentom i advokatom koji je šef kabineta predsednika, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom obrane Oleksijem Reznikovim. Valerij Zalužni ostaće vrhovni general u zemlji.

Pročitajte još...

“Zemlja je dosegla tačku vrlo značajne solidarnosti i nacionalnog jedinstva, tako da ako se nešto strašno dogodi Zelenskom, to ne bi bilo tako odlučujuće kao što mislite”, rekao je Karatnicki, autor knjige “Bojno polje Ukrajina: Od nezavisnosti do ruskog rata“.

Istakao je da je Ukrajina stvorila „dobro uhodanu“ administrativnu, vojnu i diplomatsku mašinu.

“Ne želim da kažem da je Zelenski gotovo irelevantan za ovo, ali mislim da je jedinstvo zemlje nezamenjiva stvar”, kazao je on.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva