Foto:Screenshot/Facebook/Shark Week

Godinama su naučnici tražili odgovor na pitanje zašto je počeo da pada broj ajkula kod obala Južne Afrike, a snimci drona sve su razotkrili.

Velike bele ajkule decenijama su bile uobičajeni stanovnici obala Južne Afrike, a razlog tome su foke, koje su glavni izvor ishrane ovih predatora.

Međutim, poslednjih godina njihov broj počeo je drastično da pada. Tako je nekadašnja populacija od 900 ajkula pala na svega njih 552. Stanovništvo, kao ni stručnjaci, godinama nisu znali šta je razlog tome, sve do 2019. godine, kada se pojavila vest da su velike bele ajkule nestale iz voda obala Kejptauna u Južnoj Africi.

Stanovništvo je takođe počelo prijavljivati leševe tih životinja, koje bi pronalazili bez jetre. Nikome nije bilo jasno šta se događa. U celu priču uključili su se naučnici koji su počeli da istražuju ovaj neobični fenomen.

Plen orki

Nakon proučavanja naučnici su došli do saznanja da su velike bele ajkule postale plen orki, ma koliko to neobično zvučalo. Bele ajkule ne mogu se takmičiti sa njihovom strategijom grupnog lova, piše National Geographic.

Sve je razotkriveno uz pomoć drona, koji je snimio uznemirujući prizor kako orke napadaju ajkule, nasrću na njih i čupaju im jetru.

To je i razlog što ove godine na tom području nije viđena nijedna velika bela ajkula te naučnici kažu da su ih orke uplašile i oterale dalje od nekadašnjeg staništa.

Jako važno otkriće

„Orke ciljaju odrasle velike bele ajkule, što može dodatno uticati na već ranjivu populaciju, zahvaljujući njihovu sporom rastu i kasnom sazrevanju“, objašnjava morski biolog Alison Tauner.

Snimak napada koja je premijerno u četvrtak objavljen na Diskaveriju predstavlja rezultat dugogodišnjeg rada te naučnice, koja je objasnila da je ovo „jedan od najneverovatnijih događaja u istoriji prirode koji je zabeležen kamerama“.

Tauner je naglasila da je ovo istraživanje izuzetno važno jer pokazuje kako veliki morski predatori reaguju na rizik te razotkriva dinamiku suživota s drugim zajednicama predatora, piše Dnevnik.hr.

***

BONUS VIDEO: Kako izgleda kada vam ajkule jedu iz ruke


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar