Milan Knežević Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Milan Knežević, jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" i predsednik Demokratske narodne partije, kazao je da mandatar Milojko Spajić u ovom trenutku ima najveću odgovornost da pregovore o formiranju vlade vrati na početak, ili da vrati mandat predsedniku države Jakovu Milatoviću, kako bi neko drugi pokušao da formira vladu.

„Ukoliko je i ovo nemoguće, onda po mom mišljenju treba izabrati tehničku vladu koja će organizovati nove izbore“, rekao je on u razgovoru za beogradske „Novosti“.

On je, kako prenosi taj medij, rekao da „Spajićeva potreba da istovremeno pregovara sa svima i da svima nudi isto“ u potpunosti anulira izborne rezultate.

„Još ako tome dodamo pritisak jednog broja ambasadora, postavlja se pitanje da li su Crnoj Gori ubuduće potrebni izbori ako se odluke donose van države i isključivo na štetu njenih građana“, naveo je Knežević.

Ocenio je da oni koji su najviše profitirali od 30. avgusta 2020. ovakvim formiranjem vlade čine sve da od tog datuma „ostane samo opušak“.

„Uključiti dominantno u vladu političke subjekte koji su bili i ostali Đukanovićeva elitna garda suštinski bi značilo povratak Mila Đukanovića i nemam dilemu da bi on bio najsrećniji sa ovako formiranom vladom. Suština je jasna i političkom laiku, eliminisanjem koalicije ZBCG iz buduće vlade, više nema ni 30. avgusta, a to je izgleda mnogima cilj – da vrate Crnu Goru u đukanovićevsko doba sveopšte propasti“, smatra lider DNP-a, prenose Vijesti.me.

Knežević je, na podsećanje na izjavu Jakova Milatovića, da ne bi pravio vladu kako to radi njegov stranački kolega, te na pitanje da li je to uvod u cepanje PES-a, ocenio da ta stranka već duže vreme ne funkcioniše kao jedinstven politički subjekt.

„Činjenica da Milatović i Spajić mesecima nemaju nikakvu komunikaciju, i da se Milatović protivi Spajićevoj nameri da vrati DPS u vladu preko njegovih dokazanih satelita, dovoljno govori da je cepanje ove stranke u toku. Većina stranka koje sad Spajić želi u svojoj vladi aktivno i javno je podržala Đukanovića. Glasale su i za Zakon o slobodi veroispovijesti kojim je bila oduzeta imovina SPC. I sad Spajić sumnja u našu iskrenost, a ne sumnja u iskrenost onih koji su sve vreme bili protiv njega, a koji su čak i srušili vladu u kojoj su on i Milatović bili ministri“, rekao je Knežević.

PROČITAJTE JOŠ:

On, je upitan o navodima da će vladu sastavljati predsednik srbije Aleksandar Vučić, kazao da „svakodnevno pominjanje“ Srbije i Vučića predstavlja „odraz provincijalne iskompleksiranosti i frustracije“, te način da se pronađe „dežurni krivac za sopstvenu nesposobnost i podanički mentalitet“.

Rekao je kako veruje da u PES-u ima „dovoljan broj odgovornih, hrabrih i državotvornih“ funkcionera i članova koji ne podržavaju Spajićev naum da, kako tvrdi Knežević, „vrati DPS na vlast“.

„Među njima su pored Jakova Milatovića i poslanice Ćinćurova i Pejovićeva, koje zaslužuju svako poštovanje. Zato se ovih dana s pravom postavlja pitanje da li bi PES dobio ovoliki procenat podrške da je Spajić u izbornoj kampanji javno saopštio da namerava da formira vladu sa dokazanim koalicionim partnerima DPS“, zaključio je.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar