Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER, EPA-EFE/RONALD WITTEK, EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO, EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK

Danas je započeo samit Evropske Unije na kom će centralna tema biti položaj Ukrajine i nove sankcije za Rusiju koja je na nju izvršila invaziju. Simbolično, samit se održava upravo u Kijevu, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ima razloga da se nada da posle njega više ništa neće biti isto.

Naime, u Kijev je stigla delegacija koju čine Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, poverenik za proširenje EU Oliver Varhelji, predsednik Evropskog veća Šarl Mišel, kao i 12 drugih EU zvaničnika.

Ovo je prvi skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine i očekuje se da će na njemu biti donešen čitav niz važnih odluka.

Ursula Fon der Lajen Foto: REUTERS/Florion Goga

Pre svega, kako je potvrdio i šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba razgovaraće se o najranijem početku pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, nakon implementacije svih preporuka Evropske komisije.

Kuleba je rekao da je ukrajinska strana spremna da predstavi rezultate implementacije svih sedam preporuka Evropske komisije i očekuje da EU pozitivno oceni napore Kijeva.

„Ključno pitanje na dnevnom redu trebalo bi da bude opcija najranijeg mogućeg početka pregovaračkog procesa o priključenju EU, nakon što Ukrajina ispuni sve preporuke Evropske komisije i očekujemo pozitivnu ocenu“, naveo je Kuleba.

Dmitro Kuleba Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Nade u rešenje ovog pitanja polaže i Zelenski. Kako je naveo, smatra da Kijev zaslužuje da pregovori za pridruživanje započnu ove godine.

Ukoliko do toga dođe, Ukrajini će se isplatiti višemesečni napori za pristupanju uniji. Naime, oni su započeti svega četiri dana nakon što je Rusija započela sa invazijom. Već 28 februara Zelenski je potpisao zvaničan apel EU tražeći pristupanje Ukrajine po novom posebnom postupku. Od tada je Ukrajina dobila status kandidata, ali problem predstavlja to što se na početak pregovora obično čeka i po nekoliko godina.

Zbog toga do danas, Zelenski nije prestajao sa svakodnevnim apelima u kojima je navodio zbog čega je preko potrebno da se proces ubrza i da Ukrajina hitno uđe u EU. Takođe, to je govorio i visokim evropskim zvaničnicima u lice, prilikom svake njihove posete Kijevu od početka rata.

Novi šamar Rusiji?

Takođe, očekuje se i usvajanje novog 10. paketa sankcija Rusiji, koji je već najavila predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Ursula von der Lajen Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Ovaj paket bi trebalo da se po mnogo čemu razlikuje od prethodnih – tačnije da bude najjači do sada. Razlog tome je to što će biti uveden nekoliko nedelja pre prve godišnjice rata 24. februara i osnovni cilj jeste da pokaže da EU i dalje čvrsto stoji uz Ukrajinu i da se ne plaši da surovo kazni i ošteti Rusiju.

Očekuje se da će se ticati ruske vojne i nuklearne industrije.

Na stolu i novi paket pomoći

Uz to, evropski zvaničnici u Kijev nisu došli „praznih ruku“. Fon der Lajen je tokom jučerašnjeg dana najavila novi paket pomoći Ukrajini vredan 450 miliona evra i druge mere podrške nakon sastanka nekoliko komesara sa članovima ukrajinske vlade u Kijevu. Od nove finansijske pomoći, 145 miliona evra namenjeno je humanitarnoj pomoći, a 305 miliona evra sanaciji oštećene infrastrukture.

Ovo saopštenje je poslednje u nizu obećanja pomoći koje su dali tokom posete Fon der Lajen i 15 drugih zvaničnika.

Pročitajte još:

Tokom prethodnog razgovora sa Zelenskim, predsednica EK je rekla da će EU obezbediti Ukrajini 150 miliona evra energetske opreme, 35 miliona energetski efikasnih sijalica i 2.400 generatora nakon ponovljenih ruskih napada na energetsku infrastrukturu. Brisel je najavio da će Ukrajini obezbediti 25 miliona evra za pomoć u finansiranju operacija razminiranja.

Na kraju, EU planira i da obuči ukupno 30.000 ukrajinskih vojnika, što je dvostruko više od prethodnog cilja misije EU za vojnu obuku koji je brojao 15.000 pripadnika snaga Kijeva.

BONUS VIDEO Leopard tenkovi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar