Foto: Tanjug/AP Photo/AP Photo/Alexei Alexandrov/AP Photo/Andriy Andriyenko/Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia

Vojska ruskog lidera Vladimira Putina pretrpela je još jedan težak poraz - ukrajinske trupe povratile su Kinburn poluostrvo, nekada popularnu turističku destinaciju koja od početka ruske invazije ima važnu stratešku ulogu. Sa njega ukrajinske snage mogu da deluju u nekoliko pravca - ka Nikolajevu i Hersonu.

Položaj poluostrva takođe može da posluži kao uporište za prvu fazu šire ukrajinske ofanzive usmerene na ruske snage na levoj obali Dnjepra.

Postoje i druge pogodnosti. Naime, onaj ko kontroliše Kinburn ima kontrolu nad ušćem Dnjepra i može da diktira koji brodovi isplovljavaju iz Hersona i obližnjeg Nikolajeva u Crno more.

Takođe, ovako je mnogo lakše dublje prodreti u Hesonsku oblast koja je prepoznatljiva po otvorenom poljoprivrednom zemljištu, koje je ispresecano rekama, potocima i kanalima. To nije pogodan teren za tenkove i druga vozila. Takva raspodela karata će sada dati znatnu prednost Ukrajincima.

Mapa: Nova.rs

Šta dalje?

Pitanje koje se postavlja jeste – šta je sledeći cilj Ukrajinaca?

Ako je cilj da oslobodi celo poluostrvo Kinburn kako bi se olakšao pomorski saobraćaj između Crnog mora i luka Herson i Nikolajev, čini se da bi to moglo da se dogodi u narednim danima. Međutim, ako ukrajinski komandanti imaju za cilj da iskoriste operaciju Kinburn kako bi sa bočne strane napali ruske brigade na levoj obali Dnjepra, možda će morati da sačekaju da još vojnika dođe na poluostrvo.

Krim, Rusija, Ukrajina, rat, eksplozija, vojnik, tenk,
Foto: Printscreen/Twitter/Gurbaksh Singh Chahal/Ihor Tkachov / AFP / Federico Quintana / Sipa Press / Profimedia

Ono što ostaje nejasno je kako bi to moglo da se izvede. Jer, za osvajanje dela ovog poluostrva Ukrajincima su bili dovoljni čamci i ne tako veliki broj trupa.

Sada tim malim čamcima dalje patroliraju Dnjeprom i izvode rečne racije. Ipak, ovi čamci ne bi mogli da pobede mehanizovani ruski bataljon.

Rešenje bi mogao samo da bude amfibijski brod Jurij Olefirenko od 73 metra, poslednji preživeli veliki brod ukrajinske mornarice.

U oktobru je internetom kružio video snimak na kom se navodno vidi ovaj brod kako ispaljuje rakete na ruske snage u blizini Kinburna.

Foto: EPA-EFE/STRINGER, EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ako je Jurij Olefirenko još uvek operativan i deluje negde oko Hersona, mogao bi da posluži za transport trupa i naoružanja. To bi ovo poluostrvo učinilo uporištem za bočni manevar usmeren na levu obalu Dnjepra.

Rusi ga koristili kao vojnu bazu

Inače, Rusi su Kinburn zauzeli u junu i pretvorili u vojnu bazu. Odatle su ispalili rakete i dronove na ukrajinsku teritoriju i gađali brodove koji su prevozili žito.

Samo poluostrvo Kinburn je dugačko oko 40 kilometara i široko između četiri i 12 kilometara, a Kinburn Spit se nalazi na njegovoj najzapadnijoj tački.

Pročitajte još:

Poluostrvo je ravno, uglavnom prekriveno peskom i močvarama. Delimično je pošumljena hrastovima i borovima. Tu se nalazi i Nacionalni park „Biloberežija Svjatoslav“, koji je pre rata bio popularno mesto za izlete, a najveći deo poluostrva je nenaseljen.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić: Rusija nema resurse za nastavak rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar