Nelson Mendela Nelson Mandela
Nelson Mendela Foto: TREVOR SAMSON / AFP / Profimedia

Ključ ćelije u zatvoru na Roben ajlendu u kojoj je bio Nelson Mandela, ikona borbe protiv apartheida i prvi južnoafrički crni predsednik, treba da bude ponuđen na aukciji u SAD, čemu se danas oštro usprotivio južnoafrički ministar.

Ključ je među Mandelinim stvarima koje prodaje aukcijska kuća Gernsi u Njujorku 28. januara. Većinu stvari dali su članovi Mandeline porodice da sakupe novac za planirani muzej i vrt oko njegovog groba, dok ključ prodaje bivši čuvar u zatvoru gde je bio Mandela i koji je postao njegov prijatelj.

„Neshvatljivo je da aukcijska kuća Gernsi, koja je očigledno svesna bolne istorije naše zemlje i simbolizma tog ključa, uopšte razmatra njegovu prodaju bez prethodne konsultacije sa južnoafričkom vladom, južnoafričkim vlastima zaduženim za nasleđe i Muzejem Roben ajlenda“, rekao je južnoafrički ministar za sport, umetnost i kulturu Nati Mtetva u saopštenju.

„Taj ključ pripada narodu Južne Afrike i treba da ga čuvaju Muzej Roben ajlenda i južnoafrička država. To nije ničije lično vlasništvo“, rekao je ministar.

U odgovoru aukcijska kuća navela je da su sredstva od prodaje namenjena za izgradnju vrta sećanja i muzeja oko Mandelinog grobnog mesta.

Mandelina najstarija ćerka Makazive Mandela-Amuah sama je od aukcijske kuće zatražila da proda predmete koje su pripadali Mandeli da se sakupi novac za vrt, rekao je predsednik Gernsija Arlan Etinger za AP.

PROČITAJTE JOŠ:

„Počastvovani smo da prodamo mnoge predmete od Mandeline porodice da im pomognemo da naprave vrt“, rekao je Etinger.

Među 33 predmeta koja će biti na aukciji je jedna šarena košulja, pokloni od predsednika SAD Baraka Obame i Džordža Buša, kao i predmeti koje je potpisao i umetnička dela.

Ključ njegove ranije ćelije je među tri predmeta koje je za aukciju dao Kristo Brand, čuvar ćelije u zatvoru Roben ajlend, gde je držan Mandela.

Tu su još i nacrt južnoafričkog ustava koji je Mandela potpisao i bicikl za vežbu koji je Mandela koristio.

Ključ je dugo godina kod Branda i bio je izložen na međunarodnim izložbama, rekao je Etinger. Mandelina ćerka odobrila je njegovu prodaju, i deo sredstava će ići u fond za vrt, rekao je on.

Etinger je rekao da ključ predstavlja najbolje i najgore od čovečanstva.

„Ključ je zaključao Mandelu zbog njegovog protivljenja rasnoj opresiji i to je bilo strašno. Ključ ga je takođe oslobodio i on je od zatvorenika postao predsednik Južne Afrike i inspiracija za milione ljudi širom sveta. Izgleda u redu da prodaja tog ključa sada može da pomogne da se prikupe sredtva da se napravi memorijalni centar oko mesta gde je Mandela sahranjen“, rekao je Etinger.

Južnoafrički ministar Mtetva je rekao da će preduzeti akciju da zaustavi prodaju ključa i da ključ mora biti vraćen Južnoj Africi.

Bonus video: Oštećeno Benksijevo delo prodato na aukciji za 25,4 miliona dolara

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram