Kriw Wu, Si Djiping, Komunisticka partija Kine, Zhao Wei, Zheng Shuang
Foto:ChinaImages / ddp USA / Profimedia/EPA-EFE/ROMAN PILIPEY/EPA-EFE/ROMAN PILIPEY/Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia/ChinaImages / ddp USA / Profimedia

Tokom protekle nedelje, kineska industrija zabave je postala poslednja koja se našla na nišanu vladajuće Komunističke partije, nakon što je Si Đinping suzbio političko neslaganje, društveni aktivizam, ideološki liberalizam i privatna preduzeća, prenosi CNN.

PROČITAJTE JOŠ:

Đao Vei, jedna od najistaknutijih kineskih glumica, videla je njeno prisustvo obrisano sa interneta u zemlji. Njena stranica obožavalaca na Veibo aplikaciji, kineskoj strogo cenzurisanoj verziji Tvitera, ugašena je. Filmovi i televizijske emisije u kojima je glumila, uklonjeni su sa striming platformi, a njeno ime je takođe uklonjeno sa lista glumaca.

Emiteri i video sajtovi uklonili su i dela Đang Šuanga, još jedne vrhunske kineske glumice, koja je u petak kažnjena sa 46 miliona dolara zbog utaje poreza. Ona je početkom godijne uhvaćena u skandalu sa surogat majčinstvom, nakon što ju je bivši partner optužio da je napustila dve njihove bebe u SAD-u.

Brisanje lika i dela je viđeno kod „poznatih ličnosti koje se loše ponašaju“, a koje su kineske vlasti navodno stavile na crnu listu, a koja je u četvrtak objavljena na društvenim mrežama. Ove dve glumice su se našle na spisku , kao i kanaska pop zvezda Kris Vu, koji je ovog meseca uhapšen zbog sumnje u silovanje. Nije odmah bilo jasno zašto je Đao postala meta, prenosi CNN.

Iako je vlada već bila na meti kritika pojedinih kineskih poznatih ličnosti, najnoviji napad je širi po obimu i oštriji po ozbiljnosti, sa tim da je njihovo prisustvo uglavnom izbrisano sa interneta u zemlji, što su obožavatelji uporedili sa formiranjem crne rupe nakon kolapsa zvezda.

Vlasti su takođe imale za cilj kulturu obožavalaca poznatih ličnosti među kineskom omladinom. Kineska adminstracija za sajber prostor najavila je i petak mere za čišćenje onoga što su nazivali haosom klubova obožavalaca slavnih, uključujući zabranu svakog pokušaja rangiranja poznatih ličnosti na osnovu popularnosti i pooštravanja propisa oko agencija za talente. Dan ranije, popularna video platforma otkazala je sve emisije talenata za idole, nazivajući ih nezdravima.

Na kineskim društvenim medijima u nekim komenterima se navodi da je potiskivanje i brisanje podsećalo na Kinesku revoluciju, deceniju političkih i društvenih previranja između 1966. i 1976. godine, tokom koje su umetnost i kultura bili ograničeni na promociju partijske propagande.

Komunistička partija, koja gleda na popularnu kulturu kao na ključno ideološko borilište, dugo je držala sektor zabave uz strogu cenzuru. Pod predsednikom Si Đinpingom, Komunistička partija Kine je postala opsednuta ideološkom i kulturnom kontrolom.

Na društvenim mrežama glumci, pevači, uticajni ljudi i drugi zabavljači često su delovovali kao uporni branioci kineske vlade, govoreći u prilog podrške policiji u Hongkonkgu tokom prodemokratskih protesta 2019. godine… Uspešni glumci su takođe požurili da glume u patriotskim filmovima i tv serijama, a slavne ličnosti su prisiljene da obećaju milionske donacije kada dođe do velike katastrofe.

Partija smatra da je ekstravagantni način života nekih poznatih ličnosti znak moralnog propadanja. Partijski zvaničničnik za borbu protiv korupcije je napado ono što se naziva „toksičnom“ kulturom slavnih, optužujći je da „zagovara pogrešne vrednosti“ kod kineske omladine.

Partiju takođe uznemirava lojalnost poznatih ličnosti prema obožavaocima, koji su pokazali izuzetnu sposobnost i na mreži i van nje, da se mobilišu u podršku svojim idolima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar