hong kong
Foto: EPA-EFE/WU HONG

Prvi lokalni slučaj koronavirusa potvrđen je u februaru u Kini kod medicinske radnice koja je primila dve doze vakcine između kraja januara i početka februara.

Pročitajte još:

Pacijentkinja, identifikovana po prezimenu Liju, radila je u karantinskom delu bolnice u gradu Sijan od 4. marta i uglavnom je bila zadužena za prikupljanje uzoraka od ljudi koji su došli na testiranje na koronavirus, izvestio je Helt Tajms, prenosi Rojters.

Kineske vlasti su slučaj prijavile u četvrtak, a slučaj je prvi lokalni prenos od 14. februara. List navodi da se Liu slučajno zarazila u bolničkom karantinu.

Bivši glavni epidemiolog kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Ženg Guang rekao je da vakcina nije „100 posto“ efikasna ali da javnost ne treba da sumnja u efikasnost domaće vakcine.

„Kada je reč o sprečavanju bolesti, efikasnost je veća od 90 procenata, dok je ukupna stopa zaštite viša od 70 posto“, rekao je on i dodao da u bolnicama koje su visokorizično područje i gde rade vakcinisani lekari, sestre i osoblje, ipak nije moguće isključiti mogućnost zaraze.

Osoblje koje je radilo sa Liu u karantinu, njih 33, bili su negativni na testovima ali su svejedno smešteni na posmatranje u izolaciju.

Za sada se ne zna koju je Liu kinesku vakcinu primila. Trenutno je pet vakcina u opticaju u Kini.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar