Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Vakcina protiv kovid-19 koju je razvio Institut za mikrobiologiju Kineske akademije nauka (IMCAS) dobila je zeleno svetlo za hitnu upotrebu u Kini, saopštio je institut u ponedeljak, čime je ta zemlja dobila i petu vakcinu koja ispunjava uslove za određenu upotrebu.

Vakcina ZF2001, koja je u kasnoj fazi kliničkog ispitivanja s ciljem regrutovanja 29.000 učesnika širom Kine, Uzbekistana, Indonezije, Pakistana i Ekvadora, odobrena je za upotrebu u Uzbekistanu ranije ovog meseca.

Kineski zakon o administraciji vakcina dozvoljava hitnu upotrebu vakcina „u određenom obimu i roku“ usred velike zdravstvene krize.

POGLEDAJTE JOŠ:

Među četiri vakcine koje je Kina odobrila za opštu javnu upotrebu, tri su imale odobrenje za vakcinaciju u vanrednim situacijama malog obima pre dobijanja dozvole za upotrebu u široj javnosti, prenosi Rojters.

U saopštenju IMCAS-a nije precizirano koje će grupe imati pristup vakcini.

Utvrđeno je da je vakcina, koju su zajednički razvili IMCAS i jedinica bioloških proizvoda Čongking Zjifei, bezbedna i pokrenula imuni odgovor u ranim i srednjim fazama testova na ljudima, navodi se u radu objavljenom prošle godine uoči stručne recenzije.

Kina, koja ubrzava napore za vakcinaciju svog stanovništva protiv kovid-19, do sada je primenila oko 65 miliona doza.

Zemlja tek treba da odobri vakcinu koju su razvile strane kompanije.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)