Džo Bajden Foto:EPA-EFE/Chris Kleponis

Predsednik SAD Džozef Bajden naložio je tajnim službama da istraže uzrok nastanka pandemije koronavirusa, tačnije da li je uzrok nesrećni slučaj u istraživačkom institutu u Vuhanu. Kina je, očekivano, burno reagovala, pokušavši da preko, državnog medija "Global tajmsa", prebaci lopticu na drugu stranu, odnosno laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi "Fort Ditrik".

Pročitajte još:

Odluku da zatraži dublju istragu, Bajden je doneo nakon što je američki „Vol strit durnal“, pozivajući se na izveštaj američke obaveštajne službe, objavio članak u kojem se navodi da su se u novembru 2019. godine tri virusologa instituta u Vuhanu teško razbolela od neidentifikovane bolesti zbog čega su hospitalizovani. Kina je, inače, prvi zvaničan slučaj korone prijavila tek 31. decembra 2019. godine.

Bajden je rekao da je još u martu od tajnih službi zatražio izveštaj o tome da li je uzrok pandemije prenos virusa sa životinje na čoveka ili laboratorijska nesreća. Izveštaj je predstavljen u maju.

Foto:AP Photo/Andrew Harnik

Kineski „Global Tajms“, produžena ruka vladajuće Komunističke partije, naveo je da je Bajdenova odluka „manipulacija“, a da u daljoj istrazi teorije curenja virusa iz laboratorija SAD treba da dozvole istražiteljima da uđu u njihove objekte, uključujući i laboratoriju za istraživanje virusa američke vojske u bazi „Fort Ditrik“ u Merilendu, oko 75 kilometara od Vašingtona.

Kineska ambasada u Vašingtonu je u izjavi na svojoj internet stranici u sredu poručila da su „neke političke snage fokusirane na političku manipulaciju i prebacivanje krivice“.

Istovremeno, predsednik SAD je najavio pritisak na Peking.

„SAD će nastaviti da sarađuju sa svojim partnerima kako bi izvršile pritisak na Kinu da ona omogući kompletnu i transparentnu istragu, baziranu na činjenicama, kao i da omogući pristup svim relevantnim podacima i dokazima“, rekao je on.

Ubrzo nakon početka pandemije počelo je da se spekuliše da li je virus iscurio iz Instituta u Vuhanu. I tada je kineska vlada to oštro demantovala.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

„Verovatno ili vrlo verovatno virus je prešao na ljude sa slepog miša preko druge životinje“, saopštili su.

I u taj izveštaj brzo je počelo da se sumnja. Predsednik SZO Tedros Adhanom pozvao je na dalje ispitivanje teze o laboratorijskoj nesreći u Vuhanu. Brojne države izrazile su zabrinutost da je tokom istrage u Vuhanu stručnjacima uskraćen pristup podacima.

Peking je ponovo oštro reagovao i poručio da SAD i druge zemlje pokušavaju da odvrate pažnju od sopstvenog neuspeha u borbi sa pandemijom.

I Tramp pokretao istragu

Prema saznanjima CNN-a Stejt department neposredno pre okonačnja Trampove vladavine započeo je istragu kako bi kako bi dokazao da koronavirus vodi poreklo iz kineske laboratorije. Istraga je prekinuta.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar