Foto: Graeme Jennings / AFP / Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Državni sekretar Amerike Entoni Blinken i kineski diplomata Jang Jaiči razgovarali su danas telefonom. Tom prilikom, Blinken je od Kine tražio rešavanje problema Sinđanga, a Jang mu je poručio da obe zemlje treba da gledaju svoja posla, javlja Rojters.

Telefonski razgovor dvojice diplomata bio je prvi zvanični korak nove američke administracije u održavanju odnosa sa Kinom.

Blinken je ovim putem pozvao Kinu da reši pitanje Sinđanga.

Sinđang je severozapadna kineska oblast, koja se graniči sa Avganistanom i Pakistanom i  naseljavaju je Ujguri, najveća etnička grupa u Sinđangu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Velika, poluvojna kompanija „Xinjiang production i construction“ je od avgusta pod sankcijama američkog ministarstva finansija. Smatra se da kompanija u proizvodnji koristi metode prisilnog rada na ujgurske muslimanske manjine u toj oblasti.

Peking je naišao na intenzivnu međunarodnu kritiku zbog svoje politike na teritoriji bogatoj resursima, gde organizacije za zaštitu prava kažu da je oko milion Ujgura i drugih uglavnom muslimanskih manjina zatočeno u logorima, dok Kina navodi da se radi o centrima za profesionalnu obuku namenjenim da narod nađe posao i da ga udalji od verskog ekstremizma.

SAD su već sredinom septembra donele pet ukaza i blokirale uvoz robe proizvedene u Sinđangu, uključujući pamuk i tekstil, kompjuterske delove i proizvode za kosu, optužujući Peking da je nametnuo Ujgurima „prisilan rad“.

Zbog napada pripisanih Ujgurima Kina je u ime borbe protiv terorizma preduzela čvrste mere u Sinđangu.

Amerika ističe da je i dalje zabrinuta zbog tretiranja ujgurske manjine, kao i stepenom primene ljudskih prava u ovoj oblasti. Sam Bajden je rekao da očekuje od svoje administracije da se posveti Kini i problemima za koje Amerika smatra da su hitni.

Sa druge strane, Jang je poručio Blinkenu da „svi treba da gledaju svoja posla i da se bave poltikom svoje zemlje“. Kina je suverena država i ne trebaju joj lekcije od drugih država, smatra Jang.

Jang je istakao da Amerika treba da ispravi svoje greške u odnosima sa Kinom i da će tek tada doći do poboljšanja.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar