Mike Pompeo Foto:Adnan Abidi/Pool via AP

Vlasti Kine uvele su sankcije za 28 državljana SAD, među kojima je i dosadašnji državni sekretar Majk Pompeo, zbog "suludih akcija koje su se duboko mešale u unutrašnja pitanja Kine", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva inostranih poslova.

Tim pojedincima i njihovim najbližim članovima porodice je zabranjen ulazak u Kinu, Hongkong i Makao, navodi se u saopštenju.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je odlazećeg američkog državnog sekretara Majka Pompea „klovnom sudnjeg dana“, a njegovu izjavu da Kina sprovodi genocid i zločin protiv čovečnosti protiv Ujgura „parče potrošenog papira“.

Navodi o zloupotrebama muslimanske manjine u kineskom regionu Sindjijangu su „zlonamerna farsa koju su smislile pojedine antikineske i antikomunističke snage koje predstavlja Pompeo“, rekla je portparolka ministarstva Hua Čunjing na konferenciji za novinare.

„Ovaj američki političar, koji je poznat po tome što laže i obmanjuje, svojim poslednjim ludilom i lažima veka pretvara se u klovna sudnjeg dana i šalu veka“, rekla je Hua.

Američki zvaničnici i grupe za ljudska prava, tvrde da je više od milion Ujgura i pripadnika drugih uglavnom muslimanskih manjinskih grupa, pritvoreno u logorima u regionu Sindjijang.

Oni su podrvrguti prinudnom radu, mučenju, žene prisilnoj sterilizaciji, a svi i političkoj indoktrinaciji.

Kina, međutim, negira sve te navode, već kao cilj rada kampova navodi suzbijanje verskog radikalizma u manjinskim grupama.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar