Protesti u u Kazahstanu, koji su se pretvorili u okršaj između policajaca i demonstranata, eskalirao je u praktično građanski rat u kome je osam policajaca poginulo, njih 137 je ranjeno, kao i 53 civila. Predsednik Kasim-Žomart Tokajev proglasio je vanredno stanje u čitavoj zemlji, vlada je podnela ostavku, a parlament je prethodne noći goreo.

Vlasti su prethodno zabranile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile vanredno stanje u više gradova i pokrajina, gde su se održali protesti.

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev je tokom obraćanja rekao da vlada neće pasti, međutim to se dogodilo, a on je ostavku vlade prihvatio.

Tokom trajanja vanrednog stanja ograničiće se sloboda kretanja, pa i prevoznim sredstvima, i zabranjeni su javni skupovi i porodična okupljanja.

Ograničenja se uvode zbog pogoršanja stanja kako bi se obezbedila javna sigurnost, uspostavio zakon i red, te zaštitila ljudska prava i slobode, saopštio je predsednik.

Snimci koji već dva dana kruže internetom prikazuju gotovo ratno stanje na ulicama Almatija, najvećeg grada u kome gomila demonstranata pokušava da upadne u kancelariju gradonačelnika dok pripadnici policije pokušavaju da ih obuzdaju.

Pročitajte još:

Demonstranti su njegovu kancelariju zapalili, a u blizini zgrade se čula i pucnjava. Trenutno je požar prijavljen u zgradi tužilaštva u Almatiju, gde su u toku nemiri. Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine).

Policija u obračunima sa demonstrantima koristi gumene metke, vatru i suzavce.

Pojavilo se i nekoliko snimaka na kojima se vidi kako demonstranti upadaju u kancelariju gradonačelnika, pri čemu neki ulaze u zgradu, a druga grupa se navodno kreće ka staroj predsedničkoj rezidenciji.

Dopisnik RIA Novosti javlja da su demonstranti upali u zgradu gradske administracije i zapalili je, nakon čega se policija povukla sa obližnjeg trga.

U Kazahstanu će u narednom periodu biti zabranjena prodaja oružja, municije, eksploziva, specijalnih sredstava i otrovnih materija.

Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje u više gradova, demonstranti u Almatiju su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe.

Kako je došlo do vanrednog stanja

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Od 1. januara cene su porasle sa jedan i po na tri evra po litru.

Ovo nije prvi put da izbijaju ovako nasilni protesti, u gradu Žanaozen na uljem-bogatom zapadu države, je 2011. godine tokom protesta naftnih radnika, koji su zahtevali bolje plate i radne uslove, ubijeno 16 osoba.

Postoje prijave da su vlasti u nekim oblastima isključile internet, blokirale sajtove za vesti i pritvorile novinare koji su izveštavali sa protesta, uključujući novinara kazahstanskog servisa Radio Slobodna Evropa Darhana Umirbekova.

Šta demonstranti žele?

Demonstranti su prvenstveno zahtevali da se cena tečnog naftnog gasa prepolovi i vrati na nivo na kom je bila prošle godine u ovo vreme, što se danas zapravo i dogodilo: Cena gasa vraćena je na staro.

Međutim, kako su se protesti brzo prošili i na druge gradove, proširili su se i zahtevi protestanata, koji sada uključuju i smenu vlasti.

BONUS VIDEO: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram