Foto: Shutterstock

Nešto nije u redu sa kanadskim puterom. Već mesecima Kanađani se na društvenim mrežama žale da teže nego ikad razmazuju puter. U rasprave su se uključili i eksperti koji objašnjavaju da nisu problem zima i hladno vreme već nešto mnogo zlokobnije.

Pročitajte još:

Kanadski farmeri već duže vreme daju energetske suplemente svojim kravama. Dobro obavešteni izvori kažu da je to praksa koja traje više od deset godina ali je postala očigledna letos kada su ljudi, u karantinu zbog koronavirusa, počeli više vremena da provode u kuhinji pa je potražnja za puterom skočila zbog čega su fameri pribegli jefinijem suplementu – palminom ulju.

Palmino ulje povećava količinu zasićenih masti u mleku i samim tim podiže temperaturu topljenja za puter. To je stručno objašnjenje zašto puter koji potiče od krava tovljenih palminim uljem neće da omekša na sobnoj temperaturi.

Takozvani „putergejt“ pokrenula je kanadska autorka kuvara Džuli van Rosendal na Tviteru. „Da li ste primetili da više ne omekšava na sobnoj temperaturi?“ Momentalno je dobila odgovore stotina kuvara sa sličnim mukama.

Debata se ubrzo razlila po društvenim mrežama i tradicionalnim medijima pa se stiče utisak da u jeku pandemije korone Kanađani nemaju prečih briga od mekoće putera.

Analitičar Sliven Šarlbua je čak sproveo više eksperimenata kod svoje kuće, mažući različite vrste putera na tost. Došao je do zaključka da se organski puter bolje razmazuje od neorganskog, tradicionalnog putera, kao i da organski puter miriše bolje.

Eksperti kažu da davanje palminog ulja kravama nije nelegalno iako se smatra da je palmino ulje generalno štetno po ljude i životinje. Kod ljudi može da poveća faktore rizika oboljevanja od srčanih bolesti, a šteti i prirodnoj sredini i domorodačkim zajednicama koje ga proizvode.

Oglasio se i direktor kanadskog udruženja mlekara Danijel Lefebr koji je objasnio da upotreba palminog ulja ima minimalni uticaj na ukupnu količinu zasićenih kiselina u kravljem mleku i da samim tim neće imati značajniji uticaj na zdravlje ljudi.

On je takođe podsetio da mekoća i razmazivost putera zavise od sezone. „Letnji puter je uvek meški od zimskog jer se krave hrane svežom travom i tako unose nezasićene masti u puter zbog čega se on lakše maže. Zimi, a sada smo usred zime, puter je uvek čvršći“, pokušao je on da stavi tačku na raspravu koja se međutim proširila i na druga, „važna“ pitanja poput ovog – zašto je baristima sve teže da naprave penu na mleku.

Što reče jedan tviteraš: Ovo je veće nego što bilo ko misli.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar