Foto: REUTERS/Carlos Osorio

Kanadska policija razbija stakla na napuštenim vozilima u centru prestonice kako bi ih odvukla sa puta, a gradski radnici čiste smeće na ulicama Otave, koja je bila paralisana parkiranim kamionima i logorovanjem demonstranata na ulicama više od tri nedelje, u znak protesta protiv mera ograničenja uvedenih protiv koronavirusa.

Policija je od petka, kada je krenula u akciju deblokiranja centra Otave i razbijanja protesta, koji je premijera Džastina Trudoa primorao da uvede vanredno stanje, uhapsila 170 osoba i odvukla 53 vozila.

Uhapšeno je i dvoje organizatora protesta.

Policija je juče upotrebila biber sprej i šok bombe kako bi isterala uporne demonstrante koji su ostali, očistivši većinu prostora ispred parlamenta i pored kancelarije premijera.

Grupice ukopanih, najupornijih demonstranata i dalje su, međutim, ostale.

Neki od uhapšenih nosili su pancire, a u torbama i vozilima imali su dimne bombe i druga priotehnicka sredstava, saopštila je policija.

Kako podseća britanska agencija, demonstranti su prvobitno želeli da se ukine obavezna vakcinacija za vozače kamiona, ali se blokada pretvorila u demonstracije protiv Trudoa i vlade.

U pokušaju da zaustavi proteste Trudo se u ponedeljak pozvao na posebne ovlašćenja koja mu omogućavaju uvođenje privremenih mera, među kojima su i ovlasti za zamrzavanje računa bez sudskog naloga onih za koje se sumnja da podržavaju blokade.

Policija je najavila višemesečnu istragu tokom koje će nastojati da identifikuje demonstrante kojima, kako je najavljeno, slede finansijske sankcije i kaznene prijave.

Kanada od početka pandemije spada u države s najrigoroznijim pandemijskim pravilima, a iako je Trudo demonstrante u Otavi nazvao „manjinom“, njihov protest, nazvan „Konvoj slobode“ počeo je značajno da menja javno mnenje, a deo provincija je ublažio restriktivne mere.

BONUS VIDEO: Policija hapsi demonstrante u Otavi

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram