Andrij Meljnik Foto: Soeren Stache / AFP / Profimedia

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je u subotu ambasadora te zemlje u Nemačkoj, kao i nekoliko drugih visokih stranih izaslanika, navodi se na predsedničkom sajtu. U dekretu u kom se ne navodi razlog za taj potez, predsednik je najavio otpuštanje ukrajinskih ambasadora u Nemačkoj, Indiji, Češkoj, Norveškoj i Mađarskoj. Nije jasno da li će izaslanici dobiti nova radna mesta.

Pažnju javnosti izazvala je smena ambasadora u Nemačkoj, Andrija Jaroslavoviča Melnika, nakon njegovih kontrovernih izjava koje su ocenjene kao skandalozne.

Naime, u intervjuu jednom mediju iz Nemačke, zemlje u kojoj je zakonom zabranjeno veličanje nacizma, Melnik je ukrajinskog kolaboracionistu i saradnika nacista Stepana Banderu nazvao „borcem za slobodu“.

Masakre ukrajinskih nacionalista i miroljubivih Poljaka u Voliniji i Galiciji tokom Drugog svetskog rata, Melnik je objasnio rečima da je i „na drugoj strani bilo mnogo ubistava i zverstava“.

On je Banderu nazvao „borcem za slobodu“ upoređujući ga sa Robinom Hudom. Novinar je potom citirao Melniku letke u kojima je Bandera pozivao na uništenje Rusa, Mađara, Poljaka i Jevreja, ali je ukrajinski ambasador ponovio da Bandera nije bio masovni ubica.

Ovo nije prvi put da Melnik javno hvali i saoseća sa Banderom. 2015. godine, sada već bivši ambasador Melnik, prema njegovim rečima, položio je cveće na Banderin grob.

Nemački Bild je ranije ove sedmice, pozivajući se na izvore u Kijevu, pisao da bi ovaj diplomata mogao biti imenovan za zamenika ministra unutrašnjih poslova Ukrajne.

BONUS VIDEO: Da li se u Ukrajini dogodio genocid?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare