Ukrajina, Harkov, Kijev, deca, humanitarna pomoć, tenk, rat
Foto: Daniel LEAL / AFP / Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Međunarodni krivični sud u Hagu podigao je optužnicu protiv ruskog predsednika Vladimira Putina i komesara za decu Mariju Lvovu-Belovu za masovnu otmicu ukrajinske dece.

To znači da je sada raspisan međunarodni nalog za hapšenje Putina, što je odraz brzine kojom je međunarodna pravna zajednica pratila optužbe za ratne zločine tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Ovo su prvi slučajevi koje je MKS otvorio otkako su njegovi tužioci pokrenuli istragu o ratnim zločinima, zločinima protiv čovečnosti i genocidu u Ukrajini prošlog februara.

Šta znamo o ukrajinskoj deci koju je odvela Rusija?

Pretpretresne sudije suda su rekle da postoje „razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske deca“. Sudije su rekle da su odlučile da otkriju imena osumnjičenih u nastojanju da spreče dalje zločine, prenosi Gardijan.

Foto: TANJUG/AP Photo/Andrew Marienko/Sergei Bobylev / TASS / Daniel LEAL / AFP / Profimedia

Prošlog proleća prvi put su se pojavili izveštaji da su ukrajinska deca na okupiranoj teritoriji odvođena u Rusiju, pa čak i da su ih ruske porodice usvajale. Rusija je svoje akcije predstavila kao humanitarnu misiju spasavanja ukrajinske dece od rata. Ali Ukrajina je optužila Rusiju za genocid i opisala postupke Rusije kao ratni zločin.

Među navodnim otetima su deca odvedena iz ukrajinskih državnih institucija na okupiranim područjima, deca čije su roditelji poslali u „letnje kampove” pod ruskom kontrolom iz kojih se nikada nisu vratili, deca čije su roditelje uhapsile ruske okupacione vlasti i deca koja su osiroteo od borbi.

Odakle su deca i koliko je njih odvedeno?

Ogromna većina ukrajinske dece koju je odvela Rusija je iz okupiranih oblasti južne i istočne Ukrajine: Hersonske oblasti, Harkovske oblasti, Zaporoške oblasti, Donjecke i Luganske oblasti, kao i male oblasti Nikolajevske oblasti.

Rusija je priznala da drži najmanje 1.400 ukrajinske dece koju opisuje kao siročad, iako je rekla da je najmanje 2.000 otputovalo u Rusiju bez pratnje.

Pored toga, nekoliko stotina dece sa okupiranih teritorija ostaje u Rusiji nakon što su uz saglasnost roditelja pohađala kampove za „prevaspitavanje“, ali potom nisu vraćena.

Ukrajina, Kijev, izbeglice u skloništu
Foto:EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Šta se desilo sa siročadi?

Od invazije, najmanje 400 ukrajinskih siročadi su usvojile ruske porodice, prema ukrajinskom regionalnom centru za ljudska prava, koji je izračunao svoju cifru na osnovu izjava ruske države. Rusija je rekla da još 1.000 čeka na usvajanje.

Lvova-Belova, ruska komesarka za decu, sama je opisala da je „usvojila“ 15-godišnje dete iz Marijupolja, grada na jugoistoku Ukrajine koji je razoren i okupiran od strane ruskih snaga.

Ali mnoga od ove ukrajinske dece imaju žive rođake, koji ih često očajnički traže. Oko 90 odsto ukrajinske dece koja su živela pod državnom brigom u vreme invazije bila su „socijalna siročad“, što znači da su imali rođake, ali te članove porodice nisu mogli da se brinu o njima.

Ruska državna saopštenja o siročadi ne navode imena dece niti daju bilo kakve detalje o tome odakle su ili gde žive u Rusiji, što otežava ukrajinskim i međunarodnim vlastima da ih identifikuju i prate njihovo kretanje.

U nekim slučajevima, rođaci su identifikovali decu putem video snimaka koje su postavili ruski državni mediji i vodili kampanju za njihov povratak.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Dokumentovani su i slučajevi gde su deca završila pod ruskom državnom brigom nakon što su pobegla od borbi u Ukrajini autobusima za evakuaciju u Rusiju, kao i deca koja su odvojena od roditelja u ruskim filtracionim logorima.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta su letnji kampovi „prevaspitanja“?

Najmanje 6.000 ukrajinske dece u okupiranim oblastima pohađalo je letnje kampove koje finansira ruska država, a nekoliko stotina njih nije vraćeno svojim porodicama.

„Nekoliko stotina“ ih je tamo držano nedeljama ili mesecima nakon planiranog povratka datum, prema novoj studiji objavljenoj u SAD.

Kampove, koje je studija Univerziteta Jejl u februaru opisala kao „kampove za prevaspitavanje“, okupacione vlasti su reklamirale kao način da se deca odmore od rata.

Od početka sukoba pre godinu dana, deca od četiri meseca koja su živela u okupiranim oblastima odvođena su u 43 kampa širom Rusije, uključujući Krim koji je pripojen Moskvi i Sibir, zbog „proruskog patriotskog i vojnog- povezano obrazovanje“, navodi se u izveštaju Jejlske laboratorije za humanitarna istraživanja.

Neki roditelji su uspeli da povrate svoju decu dugim putovanjem od Ukrajine preko Poljske i Baltika do južne Rusije. Drugi su dali punomoćje tajnim mrežama antiputinovskih dobrovoljaca da izvuku svoju decu iz Rusije. Ali video snimci iz novembra, koje su objavile regionalne ruske okupacione vlasti, prikazuju stotine dece koja još uvek žive u logorima.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy MaloletkaArtur Reszko / PAP / Profimedia/Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP/Krzysztof Zatycki / Zuma Press / Profimedia/JANEK SKARZYNSKI / AFP / Profimedia/Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Šta kaže međunarodno pravo?

Konvencija Ujedinjenih nacija o sprečavanju genocida zabranjuje „prisilno premeštanje dece iz grupe u drugu grupu“, a konvencija UN o pravima deteta zabranjuje „nezakonito premeštanje i nepovrat dece u inostranstvo“.

Šta kaže Rusija?

Domaći narativ Rusije je da spasava ukrajinsku decu od rata. Putinov portparol Dmitrij Peskov takođe je rekao da Rusija ne priznaje jurisdikciju MKS.

Ukrajina, koja takođe nije članica MKS, dva puta je tražila od suda da izvrši nadležnost nad njenom teritorijom.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar