Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

Moskva je u više navrata negirala takve optužbe, preneo je Rojters.

Taj sud sa sedištem u Hagu naveo je u saopštenju da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju“.

MKS je takođe je u petak izdao nalog za hapšenje Marije Aleksejevne Lvove-Belove, komesarke za prava deteta u Kancelariji predsednika Rusije, zbog sličnih optužbi.

Pretpretresne sudije su ocenile da postoje „razumni razlozi da se veruje da svaki osumnjičeni snosi odgovornost za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju, na štetu ukrajinske dece ”.

Foto:Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs; EPA EFE HANNIBAL HANSCHKE;

Sudije su razmatrale izdavanje tajnih naloga, ali su odlučile da bi njihovo javno objavljivanje moglo „doprineti sprečavanju daljeg činjenja zločina”.

Vejn Džordaš, međunarodni advokat za ljudska prava sa sedištem u Kijevu i izvršni partner Global Rights Compliance-a, složio se da će nalozi za Putinom i Lvovom-Belovom verovatno biti prvi od mnogih.

„Više će doći u narednih nekoliko meseci. Ovo mora da bude neka vrsta pucanja upozorenja“, rekao je Džordaš. Tužilac MKS-a Karim Kan započeo je istragu o ratnim zločinima u Ukrajini pre više od godinu dana.

Hoće li Putin biti uhapšen?

MKS je stvoren da procesuira i privede pravdi one koji su odgovorni za najteže zločine – genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Sud ima globalnu nadležnost.

To je krajnji sud, koji interveniše samo kada nacionalne vlasti ne mogu ili neće da krivično gone.

Foto:Sergii Kharchenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial ;Ilya Pitalev / SputnikProfimedia;

MKS nema ovlašćenja da hapsi osumnjičene i može da vrši nadležnost samo u zemljama koje su potpisale sporazum kojim je uspostavljen sud, poznat kao Rimski statut.

Rusija nije potpisnica tog sporazuma – tako da Vladimir Putin ili Marija Lvova-Belova neće biti izručeni, a naravno Putin je ruski predsednik.

MKS se oslanja na zemlje širom sveta da pomognu u hapšenju i prebacivanju osumnjičenih u Hag.

Koliko treba Putin da bude zabrinut?

MKS je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina, ali koliko će on biti zabrinut zbog najnovijeg razvoja događaja?

Džonatan Lider Mejnard, predavač međunarodne politike na Kraljevskom koledžu u Londonu, kaže da to „neće verovatno mnogo zabrinuti Putina u kratkom roku“.

„MKS se oslanja na saradnju vlada da bi zaista uhapsila ljude, a ruska vlada očigledno neće sarađivati u tom pogledu – niti je potpisnica Rimskog statuta koji je stvorio MKS“, dodaje on.

Ali to bi moglo da stvori komplikacije za Putina u nastavku, kaže on.

„U smislu slobode njegovog putovanja oko sveta, ili u scenariju u kojem bio on pao sa vlasti. Ali izgleda krajnje malo verovatno, u ovom trenutku, da ćemo ikada zaista videti Putina da se pojavi pred MKS-om“, navodi se.

Foto:profimedia.rs

Rusi otvoreno govorili o deportaciji ukrajinske dece

Rusko rukovodstvo je bilo potpuno otvoreno po pitanju toga da odvodi ukrajinsku decu u Rusiju i smešta ih u logore ili ih daje na usvajanje od strane ruskih porodica. Dana 16. februara, Lvova-Belova se pojavila na televiziji govoreći Putinu o programu i otkrivajući da je ona sama „usvojila“ 15-godišnje dete iz Marijupolja, grada na jugoistoku Ukrajine koji je bio razoren i okupiran od strane ruskih snaga.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sada znam šta znači biti majka deteta iz Donbasa. Teško je, ali se definitivno volimo. Mislim da možemo sve da rešimo“, rekla je Lvova-Belova Putinu na sastanku u njegovoj rezidenciji Novo-Ogarjevo u blizini Moskve.

Televizijski razgovor je možda bio faktor u Kanovoj odluci da izda svoje prve zahteve za izdavanje naloga za hapšenje Putina i Lvove-Belove.

„Ovde postoji jasan slučaj protiv Putina“, rekao je Džordaš. Zato mislim da je dobro videti da se tužilac fokusira na prava deteta. Mislim da je to ono što međunarodni tužioci nisu uspeli da urade u poslednjih 20 godina, tako da je ovo dobar fokus, jer je to jedan od najgorih zločina koji su počinjeni.

Balkes Jarah, pomoćnik direktora za međunarodno pravosuđe u Hjuman Rajts Voču, rekao je:

„Sa ovim nalozima za hapšenje, MKS je učinio Putina traženim čovekom i preduzeo svoj prvi korak da okonča nekažnjivost koja je predugo ohrabrivala počinioce u ratu Rusije protiv Ukrajine. Nalozi šalju jasnu poruku da izdavanje naređenja da se počine ili tolerišu teški zločini nad civilima može dovesti do zatvorske ćelije u Hagu. Sudski nalozi su poziv na buđenje drugima koji vrše zloupotrebe ili ih prikrivaju da će možda doći njihov dan na sudu, bez obzira na njihov čin ili položaj.”

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar