Nezapamćen masakr u Crnoj Gori otvorio je pitanje šta se dešava sa nekim ko je ubio masovnog ubicu. Mogu li građani da uzimaju pravdu u svoje ruke i gde su granice nužne odbrane, u emisiji "Probudi se" na TV Nova S govorili su Vanja Bajović, profesorka krivičnog procesnog prava na Pravnom fakuletu u Beogradu i advokat Viktor Gostiljac.

Pitanje o granicama nužne odbrane pokrenuto je nakon što je u javnost dospela informacija da je masovnog ubicu Vuka Borilovića, koji je u petak iz lovačkog karabina ubio deset, a ranio šest svojih komšija, neutralisao sugrađanin Nenad Kaluđerović.

Policija ovu informaciju nije potvrdila, navodeći da još uvek nije razjašnjeno da li je Borilović likvidiran metkom policajaca ili Kaluđerovića, koga je kum pozvao da ga zamoli da proveri šta se dešava u njegovoj kući. Kada je izašao napolje, čuo je pucnjavu, a Borilović je tada već ubio suprugu i decu njegovog kuma – Natašu Martinović i njene sinove.

Cetinje i Nenad Neno Kaluđerović Foto:REUTERS/Stevo Vasiljevic/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC/Screenshot/Facebook

Kaluđerović je u međuvremenu pozvan u tužilaštvo, a oružje mu je oduzeto. Porodice žrtava zamolile su čelnike države – oslobodite čoveka koji je sprečio veći pokolj.

Sa tim stavom saglasni su Bajović i Gostiljac, koji smatraju da je u pitanju „školski primer nužne odbrane“.

„Apsolutno ne treba da odgovara. Ovo je tipičan primer nužne odbrane i prava građana na samopomoć. Zakon prepoznaje pravo na nužnu odbranu, to je jedan od najstarijih instituta krivičnog prava. Nakon ove potresne i iskrene ispovesti, ovaj čovek je u očima cele javnosti heroj. Treba hrabrosti da izađeš pred naoružanog ubicu, ostaje na nadležnim organima da utvrde ko ga je lišio života“, objašnjava profesorka Bajović.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dileme nema ni advokat Gostiljac.

„Bez obzira na činjenicu da mi sve informacije o ovom slučaju saznajemo iz medija, mislim da danas možemo biti hrabriji u ocenama i slažem se da po svemu što sada znamo, ovo je školski primer nužne odbrane. Čini mi se da je ovo slučaj gde će da se slože stručna i laička javnost, što nije često. Javnost ovde oseća pravo i pravdu i nalazi se na osnovama nečega što zovemo prirodna prava i zdrav razum. Nemam nikave dileme da se radi o nužnoj odbrani, osim ako u daljem postupku ne isplivaju neke okolnosti za koje će javnost imati manje razumevanja“, kazao je on u emisiji „Probudi se“.

Međutim, mnogi se proteklih dana pitaju da li će činjenica da je Kaluđeroviću ranije suđeno uticati na ovaj proces.

„Činjenica da mu se ranije sudilo je splet okolnosti i nema veze sa aktuelnim događajem. Samo radnje koje je preduzeo na Cetinju će btii tretirane u krivičnom postupku“, istakao je advokat Gostiljac.

BONUS VIDEO Da li porodice nastradalih spremaju krvnu osvetu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar