Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Demokratski kandidat za predsednika Džo Bajden kritikovao je američkog predsednika Donalda Trampa zbog umanjivanja ozbiljnosti posledica korona virusa dva sata po njegovom povratku u Belu kuću, nakon što je tri dana proveo u bolnici zbog koronavirusa.

„Ko god se zarazi i govori da maske nisu važne i da socijalna distanca nije važna je sam odgovoran za ono što mu se događa“, poručio je Bajden nakon što se Tramp posle izlazska iz bolnice pojavio na balkonu Bele kuće – bez maske.

„Nadam se da će predsednik, s obzirom na to kroz šta je prošao – a drago mi je što izgleda da se oporavlja veoma dobro – preneti pravu poruku američkom narodu: maske su važne”, rekao je Bajden za NBC News iz gradske većnice u Majamiju.

Foto:EPA-EFE/JOYCE N. BOGHOSIA / THE WHITE HOUSE

Bajden, koji je Trampov odgovor na pandemiju učinio centralnom temom svoje kampanje, fokusirao se na predsednikovu nespremnost da nosi zaštitne maske. On je i ovoga puta kritikovao ovakvo ponašnje Donalda Trampa, kako prenosi Rojters.

„Kakva je to mačo stvar – neću da nosim masku”, upitao je Bajden. „O čemu se radi ovde? Budite patriote, zaboga! Vodite računa o sebi, ali brinite i o svojim komšijama.“

Bajden je rekao i da mu je drago što se Tramp oporavlja, „ali da i dalje ima mnogo toga zbog čega treba biti zabrinut – 210.000 ljudi je umrlo“.

Joe Biden
Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

„Nadam se da niko neće primiti poruku da to nije problem“, rekao je Bajden.

Poruka koju je Tramp poslao građanima po izlasku iz bolnice da se „ne boje korone“ i da „ne dozvole da virus dominira njihovim životima“ odmah je naišla na žestoke kritike.

Tramp je, ranije, na Tviteru poručio Amerikancima da se ne plaše bolesti od koje je na svetu preminulo više od milion ljudi, a u SAD 210.000.

„Osećam se zaista dobro. Nemojte da se plašite Kovida. Nemojte da dozvolite da upravlja vašim životom. Razvili smo za vreme Trampove administracije neke zaista sjajne lekove i stekli saznanja​. Osećam se bolje nego pre 20 godina!“, napisao je Tramp.

Američki predsednik Donald Tramp vratio se u Belu kuću u ponedeljak uveče, posle 72 sata hospitalizacije zbog Kovida 19. Pokazujući da je u dobrom stanju, popeo se stepenicama i stao na balkon na južnoj strani rezidencije, gde je skinuo masku, podigao palčeve, i salutirao pilotima predsedničkog helikoptera koji je poletao sa travnjaka Bele kuće.

Pročitajte još:

Bajdenovo pojavljivanje na televiziji u udarnom terminu zabeležilo je dan kampanje na Floridi, gde se pobeda demokratskog kandidata smatra izuzetno značajnom.

„Ljudi, ukoliko pobedimo na Floridi, pobedili smo”, rekao je Bajden.

Iz Trampovog izbornog štaba saopšteno je da republikanski predsednik, koji u anketama zaostaje za Bajdenom, planira da učestvuje u drugoj debati zakazanoj za 15. oktobar.

Bajden je, ipak, prethodno izjavio i da želi da učestvuje u debati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom sledeće sedmice samo ukoliko stručnjaci kažu da je to bezbedno.

„Ukoliko stručnjaci kažu da je bezbedno i da je dovoljna udaljenost, onda mislim da je u redu. Ja ću učiniti sve što stručnjaci smatraju prikladnim“, istakao je Bajden.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar