Ukrajina rat Kramatorsk Kijev
Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS/FADEL SENNA / AFP / Profimedia/EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/SOPA Images / Sipa Press / Profimedia/ FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu veliki broj zapadnih lidera i zvaničnika posetio je Kijev i predsednika Vladimira Zelenskog kako bi iskazali podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu u teškim trenucima kroz koje prolaze. Iako se pretpostavljalo se da će ruska granatiranja uminuti u periodu dok zapadni zvaničnici borave u Ukrajini, to je u nekim situacijama izostalo, pa su tako usledila granatiranja koja su mnogi protumačili kao provokaciju i oštru rusku poruku Zapadu.

Granatiran Kijev dok je u njemu boravio Gutereš

Generalni sekratar UN-a Antonio Gutereš u sredu je stigao u ukrajinsku prestonicu Kijev, a u četvrtak je obišao razorena predgrađa Kijeva, poput Borodjanke. Istog dana se sreo i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Ubrzo nakon njihove zajedničke konferencije za novinare, ruske snage su granatirale glavni grad Ukrajine.

Antonio Gutereš i Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Zelenski je opisao ruske raketne napade na Kijev tokom posete generalnog sekretara UN Antonija Gutereša kao „namerno i brutalno poniženje“ koje je ostalo „bez snažnog odgovora“.

Eksplozije, koje su izbacile oblake crnog dima u vazduh, usledile su ubrzo nakon što su generalni sekretar UN Antonio Gutereš i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održali konferenciju za novinare.

Ukrajinske vlasti su tada saopštile da su generalni sekretar UN i njegov tim bezbedni.

Najmanje jedna osoba je poginula, a nekoliko je povređeno, uključujući neke koji su ostali zarobljeni ispod ruševina, nakon što su ruske snage u četvrtak gađale ukrajinsku prestonicu, saopštili su spasioci.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je oblast Ševčenkovski u severozapadnom delu grada dva puta pogođena, što je izazvalo požare u najmanje dve visoke zgrade, prenosi agencija AP.

Antonio Gutereš u Borodjanki Foto:Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da je Rusija napala Kijev krstarećim projektilima baš u vreme posete generalnog sekretara UN Antonia Gutereša i bugarskog premijera Kirila Petkova.

„Ovim gnusnim činom varvarstva Rusija još jednom pokazuje svoj odnos prema Ukrajini, Evropi i svetu,“ objavio je Kuleba na Tviteru.

Gutereš je istakao kako je bio šokiran kada su dve ruske rakete pogodile Kijev tokom njegove posete.

Antonio Gutereš u Borodjanki Foto:EPA-EFE/Laurence Figa-Talamanca

„Bio sam šokiran kada sam dobio informaciju da su dve rakete eksplodirale u gradu u kojem se nalazim“, rekao je Gutereš.

Ovo nije prva situacija u kojoj su bombe padale na gradove u Ukrajini ili u blizini mesta u kojima su se našli zapadni lideri i zvaničnici. Slične situacije su usledile i prilikom posete američkog predsednika Džoa Bajdena Poljskoj, kao i prilikom dolaska američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Ukrajinu.

Bajden u poseti Poljskoj kada je granatiran Lavov

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij ocenio jeda su ruski vazdušni napadi na taj grad 26. marta imali za cilj da pošalju poruku američkom predsedniku Džou Bajdenu.

Lider SAD Bajden je tog dana bio u poseti Poljskoj. On je tom prilikom obišao izbeglice iz Ukrajine, vojne baze i održao sastanak sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom. Dok je ruska vojska granatirala Lavov koji se nalazi u neposrednoj blizini poljske granice, Bajden je Putina nazvao „kasapinom“.

Gradonačelnik Lavova je istakao da veruje kako „agresor ovim napadima želi da pošalje pozdrave Bajdenu koji je u Poljskoj.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Podsetimo, grad Lavov se nalazi na krajnjem zapadu Ukrajine, a od poljske granice udaljen oko 70 kilometara. Naveo je da ceo svet treba da shvati da je pretnje „izuzetno ozbiljna“.

U dva raketna udara na Lavov ranjeno je pet osoba, a u večernjim satima pogođeno je postrojenje odbrambene industrije, kao i rezervoar nafte.

Kako je kasnije preciziralo rusko ministarstvo odbrane, u ovom napadu korišćene su krstareće rakete visoke preciznosti.

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

„Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju ofanzivne akcije u okviru specijalne vojne operacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Pored toga, Rusija je upotrebila rakete dugog dometa da uništi arsenal raketa S-300 i protivvazdušnih raketnih sistema BUK u blizini Kijeva.

Granatirane železnice prilikom posete Blinkena

Ruski projektili zasuli su pet železničkih stanica širom Ukrajine samo par sati nakon što su najviši predstavnici Sjedinjenih Država Entoni Blinken američki državni sekretar i Lojd Ostin, američki sekretar odbrane napustili ovu ratom zaraćenu zemlju 25. aprila i to upravo vozom. Stoga se nameće pitanje da li je posredi slučajnost ili je Moskva upravo poslala hitac upozorenja Zapadu?

Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office / AP

Predstavnici američke administracije su se u nedelju u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Razgovor trojice političara je trajao tri sata, a kako navode američki mediji, sastanak se dogodio u najvećoj tajnosti iz bezbedonosnih razloga.

Odmah nakon razgovora Blinken je izjavio kako su SAD uz Ukrajinu. Zbog toga, mnogi misle da su ovako jasne poruke iziritirale Moskvu koja je rešila da pošalje drugoj strani jasnu poruku.

PROČITAJTE JOŠ:

Naime, granatirano je pet stanica, uključujući jednu u Krasneu, u blizini Lavova, u kojem je pogođen nadzemni vodovod.

Postoje izveštaji o povređenima u kojima se navodi da su železničke linije stalna meta Rusije, jer se njima transportuje vojna opremu u i iz Poljske, koja je NATO-ovo logističko čvorište u ovom regionu. Zbog toga postoji mogućnost i da je ciljanje stanica pokušaj da se degradira ruta vojnog snabdevanja Kijeva.

Ono što je posebno problematično u napadu na železničke stance, jeste to što se na njima uglavnom nalaze civili koji pokušavaju da pobegnu od rata.

BONUS VIDEO: Muzej u Marijupolju u ruševinama

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar