Foto: Igor Kralj/PIXSELL, EPA/ANTONIO BAT

Od početka jula, u Splitu i Zagrebu u nekoliko policijskih akcija uhapšene su desetine službenika, advokata, biznismena, arhitekata, pa čak i vozača zaposlenih u gradskoj upravi. Šta im je zajedničko? Svi su bili deo korupcionaške hobotnice dobro uvezane sa bivšim vlastima u tim gradovima. Još jedna stvar im je zajednička. Svi su "pali" tek kada je u oba grada došla nova vlast.

Pročitajte još:

Poslednja takva akcija dogodila se u Splitu pre nekoliko dana kada je u akciji policije i USKOK-a uhapšeno 12 ljudi, među kojima i troje zaposlenih u splitskoj Banovini.

Kako su preneli hrvatski mediji, ovo je treća faza akcije Banovina u kojoj su meta istrage građevinske malverzacije, nezakonite radnje oko uslova gradnje, urbanističkog plana i izdavanja građevinskih dozvola. U prve dve faze akcije izvršena su hapšenja u vezi sa primanjem i davanjem mita i podsticanjem na zloupotrebu položaja i falsifikovanja zvanične isprave.

Na spisku 12 uhapšenih je i preduzetnik Zvonko Kotarac, koji se sumnjiči za krivična dela korupcije u vezi sa nepravilnostima u izgradnji nekoliko stambenih zgrada i hotela na Žnjanu. Pored njega uhapšeni su i njegov brat i bliski saradnici, zatim arhitekte, bivša direktorka Odeljenja za graditeljstvo i prostorno uređenje grada Splita Lada Pocrnić Mladinić, ali i Danijela Špalj, bliska saradnica nekadašnjeg gradonačelnika Splita Željka Keruma.

Pad prvog čoveka HRT-a

Slične akcije, ali još obimnije, viđene su u Zagrebu početkom meseca. Prvog dana jula privedeno je najmanje osmoro ljudi, a drugog dana još desetoro. Među uhapšenima su brojni saradnici, pa čak i vozači bivšeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

U pomenutoj akciji „pao“ je čak i glavni direktor HRT-a Kazimir Bačić koji se sumnjiči da je bio posrednik u davanju mita Bandiću, tačnije da je lično odneo novac nekadašnjem gradonačelniku Zagreba koji mu je poslao biznismen Milan Lončarić, takođe uhapšen u ovoj akciji.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Za prenošenje „prljavog“ novca Bačić je dobio stan od Lončarića u samom centru Zagreba. U javnost su izašli i transkripti prisluškivanih razgovora vozača i Milana Bandića na kojima se čuje kako je tačno dogovorana korupcija. Seriju hapšenja hrvatski Index.hr komentarisao je rečima da je počeo obračun sa Bandićevom korupcionaškom hobotnicom.

Zašto baš sada?

Prema navodima tamošnjih medija, istraga tokom koje su otkriveni prljavi poslovi Milana Bandića i njegovih sradnika trajala je mesecima, ali tek nakon njegove smrti i možda još važnije – nakon promene vlasti u Zagrebu – došlo je do hapšenja. Hapšenjima u Splitu takođe je prethodila promena vlasti.

Oba grada dobila su nove gradonačelnike na loklanim izborima u maju ove godine. U Zagrebu vlast je preuzeo Tomislav Tomašević, dok je poziciju prvog čoveka Splita preuzeo Ivica Puljak. Ni jedan ni drugi nisu političari po profesiji, a nisu ni članovi velike hrvatske dvojke HDZ i SDP koja se godinama smenjivala na vlasti.

Tomislav Tomasevic
Tomislav Tomašević Foto:BETAPHOTO/HINA/Lana SLIVAR DOMINIC

Zašto je njihov dolazak na vlast bio ključan? U svim hapšenjima, bilo u Splitu ili u Zagrebu, na spisku su bili i gradski službenici i lokalni stranački funkcioneri bliski bivšim gradonačelnicima što im je omogućavalo zaštitu. To se najbolje vidi na primeru izdavanja građevinskih dozvola mimo zakona, jer to ne bi bilo moguće bez prećutne saglasnosti ili učestvovanja gradskih službi koje su, na kraju, te koje daju dozvole.

Ko su Tomašević i Puljak? 

Tomašević je čelo Zagreba došao posle 20 godina dominacije Milana Bandića i njegovih ljudi. Novi prvi čovek hrvatske prestonice kao jedan od svojih ciljeva naglašavao je borbu protiv korupcije obećavajući da će gradska vlast „od sada raditi pošteno“. Jedan od prvih poteza Tomaševića bila je i smena ljudi koji su važili za bliske Bandiću.

U Splitu u kancelariju gradonačelnika uselio se Ivica Puljak iz stranke Centar. Slično kao i Tomašević, i Puljak je počeo sa smenama, i odmah se uhvatio u koštac sa ključnim pitanjima.

„U Splitu postoji još ceo niz nedovršenih projekata, o kojima se najčešće govori u kontekstu nerešivih pravnih komplikacija koje treba raspetljati. Treba jasno i otvoreno reći da je pred nama strašno težak posao i da se promene neće dogoditi preko noći. No ja sam po prirodi optimističan, uporan i tvrdoglavo predan radu, pa neću odustati od namere da od Splita stvorimo najbolji grad u ovom delu Evrope“, rekao je Puljak jednom prilikom.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar