Foto: EPA/EFE

Australijski premijer Skot Morison odlučno je saopštio da Novak Đoković neće imati drugačiji tretman od ostalih putnika koji ulaze u tu zemlju. Pošteno, ali pomalo licemerno obzirom na to da je sam Morison nedavno optužen da koristi privilegije kako bi izbegao stroga kovid ograničenja koja ve duže vreme važe u Australiji. Morisonu se sada pružila prilika da naciji pokaže moć, snagu i odlučnost, što mu neće škoditi pred izbore koji su zakazani za maj ove godine, na kojima će pokušati da osvoji još jedan premijerski mandat.

„Moj stav je da on treba da ima isti tretman kao i ostali. Postoje i drugi slučajevi – i bilo ih je poprilično prethodnih godina – u kojima su ljudi dobili izuzeće i imali odgovarajuće dokaze koji su išli u korist njihovim tvrdnjama“, rekao je Morison, dok svet čeka odluku koju će sudija doneti u ponedeljak – da li će Novak Đoković biti deportovan u Srbiju, ili će mu dokumentacija o medicinskom izuzeću biti uvažena.

Premijer u večitim problemima

Morison želi drugi mandat na predstojećim izborima, to nikada nije krio. Njegova pozicija ugrožena je već nekoliko meseci, jer građani Australije nisu zadovoljni načinom na koji je vodio zemlju kroz pandemiju. Ipak, korona nije jedino što se premijeru zamera, a njegove nevolje počele su 2019. godine – kada je i izabran na tu funkciju.

Novak Đoković
Novak Đoković; Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Australija se u tom periodu suočila sa stravičnim šumskim požarima, koji su devastirali zemlju. Morison je tada otišao na odmor sa porodicom, dok su zemlja u krizi i umorni vatrogasci ostali u senci koju je premijer rešio da zaboravi u toku trajanja godišnjeg odmora.

To je bio Morisonov prvi prekršaj, a usledili su mnogi.

Pandemija je ubrzo paralisala ceo svet, ali je odgovor Australije u početku bio snažan. Tokom 2020. godine virus je bio pod kontrolom, Australija jedna od retkih zemalja koja je uspešno suzbila širenje pošasti, a građani su sa nestrpljenjem čekali dolazak vakcina koje će im omogućiti povratak „u normalu“.

Morison je ponovo zakazao.

Početak vakcinacije je kasnio, vakcina nije bilo dovoljno, a stopa cepljenih još uvek nije dostigla potreban nivo. Iz ovih razloga, građani su dobar deo 2021. godine proveli u strogom karantinu, čak i u periodu kada se ostatak sveta „otvorio“.

Foto:EPA-EFE/LUKAS COCH AUSTRALIA

Morisonova vlada je bila žestoko kritikovana zbog postupanja sa optužbama o nedoličnom ponašanju u Domu parlamenta Australije 2021. godine. Aktuelni premijer odliučio je da ne otvori istragu o navodima pojedinih žena da trpe sekualno uzemiravanje u parlamentu, što je bio svojevrsni presedan. Morisonova vlada je postala prva u istoriji koja je odbila preporuku predsednika da se istraga otvori i navodi ispitaju.

Australiji sada preti omikron, a građani i pojedini mediji ocenili su da Morison čeka sa donošenjem bitnih odluka, sve dok ne postane prekasno.

Traži se premijer

Aspen je bio u trendu na Tviteru u decembru, i to ne zbog kontinuiranih snežnih padavina. Umesto toga, kružile su glasine – koje su prikupile hiljade spekulativnih tvitova – da je australijski premijer Skot Morison stigao u Aspen privatnim avionom zajedno sa saputnikom milijarderom na zasluženi odmor.

To ne bi bio problem da se Australija u tom momentu nije nalazila u karantinu, da građani nisu bili besni i uplašeni, a premijer otputovao u Aspen.

U prilog navodima o odmoru govori i činjenica da on u tom periodu nije viđen u javnosti, niti je bilo saopštenja kabineta premijera.

„Morison je obećao da će raditi tokom Božića i Nove godine da nas zaštiti od omikrona. Nestao je na 8 dana. Bilo da je u Aspenu ili negde drugde, napustio je zemlju tokom još jedne krize. To je neoprostivo“, naveli su građani Australije. Morisonov nestanak, udar omikrona i niska stopa vakcinacije, inspirisali su kolektivni gnev.

Mnogi su se tada podsetili još jedne krize tokom koje ih je premijer napustio, a radi se o ranije pomenutim požarima, kada je odmarao na drugoj lokaciji.

Interesi iznad javne bezbednosti

Odbijanje Skota Morisona da finansira brze testove na kovid je „pogrešno, skupo i opasno“, naveli su australijski mediji, kada je Morison odlučio da država neće finasirati testove koji su građanima neophodni za svakodnevno funkcionisanje.

Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

POGLEDAJTE JOŠ:

Ovo je samo jedan u nizu primera koji dokazuju da lider liberala svoje grube političke interese stavlja ispred javne bezbednosti, poručili su građani. Njegovi odgovori na izazove bili su polovični, odluke kasnile, a politički interes iznad svega – tri su glavna razloga zbog kojih je novi mandat Morisona ugrožen.

U ovom momentu, premijer je Novaka Đokovića i njegovo upitno učešće na Australijan Openu i ulazak u zemlju, shvatio kao zlatnu priliku da pokaže građanima da nije ono što se pretpostavlja – politička kukavica, već snažan lider koji će ih zaštititi od svih nevolja.

BONUS VIDEO Premijer Australije i građani Melburna o Đokovićevom medicinskom izuzeću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare